Republicanii îl sfidează pe Obama, cu două zile înaintea unei eventuale blocări a statului federal

Republicanii din Camera Reprezentanţilor au prelungit confruntările pe tema bugetului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sfidându-l pe preşedintele democrat Barack Obama şi făcând tot mai probabilă o blocare a statului federal începând de marţi, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 29 sept. 2013, 12:51
Republicanii îl sfidează pe Obama, cu două zile înaintea unei eventuale blocări a statului federal

Camera inferioară a Congresului a adoptat imediat după miezul nopţii un proiect de lege privind finanţarea provizorie a operaţiunilor statului federal până la 15 decembrie, care va amâna cu un an intrarea în vigoare a reformei sistemului de sănătate ce urma să se aplice în totalitate începând din 2014 şi care va suprima,totodată, o taxă aplicată aparaturii medicale ca sursă de finanţare pentru această lege.

„Camera a adoptat din nou un plan care reflectă dorinţa americanilor de a menţine operaţiunile guvernamentale şi de a opri legea preşedintelui privind sănătatea”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner. „Senatului îi revine sarcina să adopte acest text fără întârziere, pentru a împiedica o blocare a statului federal”, a îndemnat el.

Însă textul, care atacă reforma emblematică a primului mandat al lui Barack Obama, va fi, după toate probabilităţile, respins de Senat, aflat sub controlul aliaţilor democraţi ai preşedintelui, într-o şedinţă prevăzută luni după-amiaza. Casa Albă a anunţat sâmbătă că preşedintele îşi va folosi votul de veto în cazul, improbabil, în care textul va fi adoptat de Congres.

„Astăzi (duminică), republicanii din Camera Reprezentanţilor au adoptat o decizie care va conduce la închiderea statului”, a declarat anterior Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe. Republicanii „au decis că preferă să marcheze puncte ideologice, cerând sabotarea legii sănătăţii”, a denunţat el.

Adoptată în 2010 şi validată de Curtea Supremă în 2012, legea privind sănătatea, cunoscută sub numele de „Obamacare”, vizează să acorde asigurări în caz de boală câtorva zeci de milioane de americani care nu au asigurări de sănătate în prezent, însă republicanii contestă obligaţia legală ca toţi americanii să fie asiguraţi în caz de boală începând de la 1 ianuarie.

„Cred că Obamacare va fi prima etapă a transformării cvasiireversibile a Americii într-o economie socialistă”, a declarat congresmenul Tea Party Trent Franks, care s-a declarat foarte mulţumit de strategia adoptată de liderii republicani.

Atitudine „total iresponsabilă”

Cele două Camere ale Congresului este imperios necesar să adopte un text comun până luni seara, când se încheie exerciţiul bugetar pe 2013, altfel sute de mii de funcţionari pot fi trimişi în concediu fără plată, începând de marţi şi până când Congresul va adopta alocarea de noi credite pentru finanţarea operaţiunilor guvernamentale.

Justiţia, securitatea naţională, operaţiunile militare şi alte servicii considerate esenţiale vor fi scutite, însă toate parcurile şi muzeele naţionale se vor închide, iar personalul administraţiilor va fi redus la o funcţionare de avarie. Jumătate dintre cei aproximativ 800.000 de civili de la Pentagon vor fi şi ei vizaţi, iar militarii ar putea să nu fie plătiţi la timp.

Atitudinea republicanilor a fost catalogată sâmbătă drept „total iresponsabilă” de către secretarul Apărării Chuck Hagel. „Punerea populaţiei (americane) în această situaţie nu înseamnă leadership, ci o abdicare de la responsabilităţi”, a declarat el, la bordul unui avion, în drum spre Coreea de Sud.

Pentru a evita orice întârziere în plata soldei militarilor, republicanii au adoptat cu unanimitate alt text, sâmbătă, privind garantarea plăţilor normale către militari, în orice situaţie, o rezoluţie pe care senatorii este necesar să o aprobe, la rândul lor, pentru a fi aplicată.

O paralizie a statului federal ar fi o premieră din ianuarie 1996 şi până în prezent.

Însă experienţa multiplelor confruntări bugetare în Congres, de când republicanii au preluat controlul asupra Camerei inferioare în noiembrie 2010, preconizează negocieri până în ultimul moment, luni seara. În aprilie 2011, o situaţie similară privind finanţarea statului federal pentru o perioadă de şase luni a fost soluţionată cu o oră înainte de expirarea termenului-limită, într-o vineri seara, la ora locală 23.00.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...