Republicanii îl sfidează pe Obama, cu două zile înaintea unei eventuale blocări a statului federal

Republicanii din Camera Reprezentanţilor au prelungit confruntările pe tema bugetului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sfidându-l pe preşedintele democrat Barack Obama şi făcând tot mai probabilă o blocare a statului federal începând de marţi, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 29 sept. 2013, 12:51
Republicanii îl sfidează pe Obama, cu două zile înaintea unei eventuale blocări a statului federal

Camera inferioară a Congresului a adoptat imediat după miezul nopţii un proiect de lege privind finanţarea provizorie a operaţiunilor statului federal până la 15 decembrie, care va amâna cu un an intrarea în vigoare a reformei sistemului de sănătate ce urma să se aplice în totalitate începând din 2014 şi care va suprima,totodată, o taxă aplicată aparaturii medicale ca sursă de finanţare pentru această lege.

„Camera a adoptat din nou un plan care reflectă dorinţa americanilor de a menţine operaţiunile guvernamentale şi de a opri legea preşedintelui privind sănătatea”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner. „Senatului îi revine sarcina să adopte acest text fără întârziere, pentru a împiedica o blocare a statului federal”, a îndemnat el.

Însă textul, care atacă reforma emblematică a primului mandat al lui Barack Obama, va fi, după toate probabilităţile, respins de Senat, aflat sub controlul aliaţilor democraţi ai preşedintelui, într-o şedinţă prevăzută luni după-amiaza. Casa Albă a anunţat sâmbătă că preşedintele îşi va folosi votul de veto în cazul, improbabil, în care textul va fi adoptat de Congres.

„Astăzi (duminică), republicanii din Camera Reprezentanţilor au adoptat o decizie care va conduce la închiderea statului”, a declarat anterior Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe. Republicanii „au decis că preferă să marcheze puncte ideologice, cerând sabotarea legii sănătăţii”, a denunţat el.

Adoptată în 2010 şi validată de Curtea Supremă în 2012, legea privind sănătatea, cunoscută sub numele de „Obamacare”, vizează să acorde asigurări în caz de boală câtorva zeci de milioane de americani care nu au asigurări de sănătate în prezent, însă republicanii contestă obligaţia legală ca toţi americanii să fie asiguraţi în caz de boală începând de la 1 ianuarie.

„Cred că Obamacare va fi prima etapă a transformării cvasiireversibile a Americii într-o economie socialistă”, a declarat congresmenul Tea Party Trent Franks, care s-a declarat foarte mulţumit de strategia adoptată de liderii republicani.

Atitudine „total iresponsabilă”

Cele două Camere ale Congresului este imperios necesar să adopte un text comun până luni seara, când se încheie exerciţiul bugetar pe 2013, altfel sute de mii de funcţionari pot fi trimişi în concediu fără plată, începând de marţi şi până când Congresul va adopta alocarea de noi credite pentru finanţarea operaţiunilor guvernamentale.

Justiţia, securitatea naţională, operaţiunile militare şi alte servicii considerate esenţiale vor fi scutite, însă toate parcurile şi muzeele naţionale se vor închide, iar personalul administraţiilor va fi redus la o funcţionare de avarie. Jumătate dintre cei aproximativ 800.000 de civili de la Pentagon vor fi şi ei vizaţi, iar militarii ar putea să nu fie plătiţi la timp.

Atitudinea republicanilor a fost catalogată sâmbătă drept „total iresponsabilă” de către secretarul Apărării Chuck Hagel. „Punerea populaţiei (americane) în această situaţie nu înseamnă leadership, ci o abdicare de la responsabilităţi”, a declarat el, la bordul unui avion, în drum spre Coreea de Sud.

Pentru a evita orice întârziere în plata soldei militarilor, republicanii au adoptat cu unanimitate alt text, sâmbătă, privind garantarea plăţilor normale către militari, în orice situaţie, o rezoluţie pe care senatorii este necesar să o aprobe, la rândul lor, pentru a fi aplicată.

O paralizie a statului federal ar fi o premieră din ianuarie 1996 şi până în prezent.

Însă experienţa multiplelor confruntări bugetare în Congres, de când republicanii au preluat controlul asupra Camerei inferioare în noiembrie 2010, preconizează negocieri până în ultimul moment, luni seara. În aprilie 2011, o situaţie similară privind finanţarea statului federal pentru o perioadă de şase luni a fost soluţionată cu o oră înainte de expirarea termenului-limită, într-o vineri seara, la ora locală 23.00.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...