Retailerii FMCG din România nu comercializează fructe şi legume autohtone din agricultura ecologică – studiu

Retailerii FMCG din România nu comercializează fructe şi legume autohtone provenite din agricultura ecologică, cu toate că gradul de comercializare a acestui tip de produse fără certificare ecologică a crescut la 55%, conform studiului 'Retailer Scorecard 2014'.
Economica.net - joi, 04 dec. 2014, 09:51
Retailerii FMCG din România nu comercializează fructe şi legume autohtone din agricultura ecologică - studiu

Cercetarea, realizată de WWF, arată că se menţine îmbunătăţirea la nivel de piaţă pentru fructele şi legumele fără certificare ecologică provenite din România (55%), dar în continuare niciunul dintre cei 11 retaileri prezenţi în studiu nu comercializează fructe şi legume româneşti provenite din agricultura ecologică, scrie Agerpres.

Din totalul de lapte dulce comercializat, 56,5% provine din România, faţă de 54,43% în 2013. Cu toate acestea, doar 7,8% sunt produse cu certificare ecologică şi, în continuare, un singur brand este prezent în categoria lapte românesc certificat ecologic pe rafturile magazinelor incluse în studiu.

Ouăle provin în proporţie de 99,5% din România, dintre acestea doar 9,8% având certificare ecologică.

În ceea ce priveşte produsele din lemn şi hârtie certificată FSC (Forest Stewardship Council), scorurile tuturor retailerilor s-au menţinut ori s-au îmbunătăţit, în timp ce rezultatele la categoria detergent ecologic au rămas neschimbate faţă de anul 2013, doar trei dintre retaileri au astfel de produse pe raft.

Un subiect nou inclus în studiul 2014 este caviarul, recomandarea fiind ca produsele din carne de sturion şi caviar să aibă etichetă obligatorie CITES (Convenţia privind Comerţul cu Specii de Floră şi Faună pe Cale de Dispariţie). Consumatorii trebuie să aibă această opţiune pentru a putea proteja sturionii, specii aflate la un pas de dispariţie, comerţul ilegal cu caviar fiind una dintre cauzele principale ale declinului ultimilor sturioni sălbatici din Dunăre.

Retailerii au o poziţie din ce în ce mai dominantă pe piaţă, setează tendinţe de consum şi creează obiceiuri printre consumatori. Sectorul influenţează în mod decisiv şi producătorii autohtoni, pentru care accesibilitatea rafturilor este un element vital în efortul lor de a rămâne competitivi.

‘Retailer Scorecard’ urmăreşte performanţa retailerilor în şapte sectoare-cheie cu impact asupra mediului şi societăţii – legume şi fructe de sezon, lactate, ouă, peşte, detergent, hârtie de unică folosinţă şi politici de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Primele tensiuni în coaliţia PNL-PSD – Divergenţe majore între cele două partide, pe teme importante precum PNRR, buget, certificatul verde
Primele tensiuni în coaliţia PNL-PSD – Divergenţe majore între cele două partide, pe teme importante precum PNRR, ...
Coaliţia dintre PNL şi PSD dă deja semne de tensiune, la doar o săptămână de la semnarea protocolului de alianţă. ...
Piața auto din România a înregistrat un nou recul în luna noiembrie
Piața auto din România a înregistrat un nou recul în luna noiembrie
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut din nou în România și în luna noiembrie. Reculul față de aceeași lună ...
Companiile multinaţionale se aşteaptă la creşterea taxării ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 – studiu
Companiile multinaţionale se aşteaptă la creşterea taxării ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 – studiu
Mai mult de jumătate dintre companiile din întreaga lume (58%) se aşteaptă la o înăsprire a fiscalităţii în ţările ...