1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

News

Revizuirea procedurii de solicitare şi emitere a licenţelor pentru frecvenţele radio, în consultare publică

Procedura de solicitate şi emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio va fi revizuită de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, instituţie care a lansat, marţi, timp de 30 de zile, spre consultare publică un proiect de decizie în acest sens.

18 mar, 2014 | Agerpres

Astfel, documentul supus dezbaterii publice revizuieşte procedura de solicitare şi emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, cu scopul de a actualiza unele prevederi în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/ 2011 privind comunicaţiile electronice.

Proiectul de act normativ detaliază principiile acordării drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, identificând două modalităţi: prin procedură de selecţie, în cazul anumitor benzi de frecvenţe radio în care cererea este mai mare decât disponibilitatea, sau conform principiului 'primul venit, primul servit'.

Potrivit ANCOM, termenul de valabilitate a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio acordate conform principiului 'primul venit, primul servit' se menţine la 5 ani, însă vor fi cazuri în care acest termen de acordare poate fi diferit.

În cazul drepturilor acordate prin procedură de selecţie, valabilitatea licenţei va fi mai mică de cinci ani, la fel şi atunci când titularul solicită acest lucru în mod expres. De asemenea, termenul de valabilitate a licenţei poate fi influenţat de modul de gestionare a spectrului care, uneori, poate impune perioade mai mici de 5 ani, dar şi de unele documente de poziţie ce privesc utilizarea spectrului radio şi care prevăd alte perioade de valabilitate.

Noul proiect de decizie aduce modificări şi la nivelul procedurii de cedare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, pentru a asigura operatorilor o mai mare flexibilitate în utilizarea resurselor de spectru pe care le au la dispoziţie. De asemenea, se propune reglementarea situaţiilor în care dreptul de utilizare încetează de drept în caz de divizare, fuziune, faliment, cesiunea drepturilor, încetarea existenţei titularului drepturilor de utilizare, dar şi în urma încălcării prevederilor legale.

ANCOM menţionează că prevederile proiectului de decizie se vor aplica în cazul frecvenţelor radio cu utilizare neguvernamentală, utilizate pentru furnizarea de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice, şi în cazul frecvenţelor radio cu utilizare în partaj neguvernamental/guvernamental, utilizate pentru furnizarea de reţele neguvernamentale de comunicaţii electronice şi/sau servicii de comunicaţii electronice.

Până la intrarea în vigoare a actului normativ supus consultării publice, arbitrul telecom va analiza cererile de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, ce vor fi transmise în conformitate cu procedura legală existentă.

Frecvenţele radio reprezintă o resursă publică importantă pentru diferite sectoare ale economiei statului, între serviciile de comunicaţii electronice ce pot fi furnizate regăsindu-se comunicaţiile mobile, comunicaţiile pe suport radio de bandă largă şi comunicaţiile prin satelit, transmisiunile de televiziune şi de radio, comunicaţiile specializate pentru asigurarea desfăşurării în bune condiţii a transporturilor maritime şi aeronautice, radiolocaţia etc. În plus, resursa limitată de spectru radio poate fi utilizată şi pentru aplicaţii realizate prin dispozitive radio de proximitate precum alarmele, microfoanele, echipamente medicale etc.

În acelaşi timp, frecvenţele radio sunt utilizate şi de către serviciile publice - servicii de protecţie civilă, apărare, securitate, activităţi ştiinţifice (meteorologia, radioastronomia etc).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO