RMGC: Documentaţia de urbanism pentru Roşia Montană este în vigoare şi produce efecte juridice

Documentaţia de urbanism din 2002 pentru proiectul Roşia Montană (PUG şi PUZ) este în vigoare şi îşi produce efectele, conform motivării deciziei Curţii de Apel Alba Iulia din aprilie 2012, se precizează într-un comunicat al companiei Roşia Montană Gold Corporation. Compania subliniază, de asemenea, că toate documentele care au fost sau vor fi emise pe baza PUG şi PUZ 2002 sunt valabile.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 20:03
RMGC: Documentaţia de urbanism pentru Roşia Montană este în vigoare şi produce efecte juridice

„Deciziile nr. 45 şi 46 din 2002 ale Consiliului Local Roşia Montană privind aprobarea documentaţiei PUG şi PUZ nu au ieşit niciun moment din vigoare întrucât instanţa nu a dispus anularea lor, acestea continuând să îşi producă efectele”, se afirmă în motivarea deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, subliniindu-se că aceste acte administrative continuă să producă efecte faţă de terţi, iar efectele deja produse până în prezent nu sunt afectate, la fel ca şi efectele care urmează a se produce, subliniază RMGC.

Reprezentanţii companiei semnalează că Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia din 4 aprilie 2012 se referă numai la procedura de vot din 2009 şi nu afectează deciziile nr. 45 şi 46/ 2002, prin care s-a aprobat documentaţia PUG şi PUZ.

„RMGC se aşteaptă ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului, care se află într-un stadiu avansat, să continue şi să se încheie. Mai mult ca oricând, România are nevoie de locuri de muncă, de investiţii solide şi stabilitate economică, cruciale în contextul economic european şi internaţional tot mai dificil. În ziua de astăzi, un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislaţiei româneşti şi europene şi prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Suntem gata să construim prima mină modernă, care va crea mii de locuri de muncă în România, pentru români. Motivarea deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, comunicată astăzi, confirmă că nu există niciun impediment legal în calea finalizării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului”, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.

Totodată, conform reprezentanţii companiei miniere, motivarea demonstrează că fostul Ministru al Mediului Attila Korodi s-a înşelat când a afirmat că este necesară o nouă suspendare a evaluării de mediu.

„RMGC continuă să aibă documentaţia de urbanism în vigoare şi perfect aplicabilă (PUG, PUZ şi certificatul de urbanism), acestea fiind confirmate în mod repetat de diferite instanţe de judecată”, se precizează în comunicat.

„Tot ceea ce solicităm – şi am solicitat dintotdeauna – este să fim trataţi corect, iar proiectul minier să fie evaluat corect şi transparent. România şi toţi investitorii existenţi şi potenţiali merită un tratament corect, cu atât mai mult cu cât România are mare nevoie de locurile de muncă şi de stabilitatea economică aduse de investiţii. Odată aprobat, Proiectul Roşia Montană va contribui cu circa 1% la PIB-ul României şi va crea mii de locuri de muncă”, subliniază Dragoş Tănase.

Pornind de la un preţ al aurului de 900 de dolari/ uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde dolari, incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management. În prezent, preţul aurului este de peste 1500 USD/ uncie. De asemenea, proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane dolari la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roşia Montană şi din România, se mai spune în comunicat.

În urmă cu două zile, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara că proiectul Roşia Montană se află în analiză până când vor exista toate garanţiile de protecţie a mediului.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...