CE a aprobat finanţarea pentru proiectul Ro-Net: 3.200 km de infrastructură de internet, în zone neacoperite

RO-NET Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localităţi identificate ca 'zone albe' vor beneficia de internet broadband, a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/.
Economica.net - mar, 04 nov. 2014, 10:21
CE a aprobat finanţarea pentru proiectul Ro-Net: 3.200 km de infrastructură de internet, în zone neacoperite

RO-NET Potrivit MSI, scopul proiectului Ro-Net – ‘Construirea unei infrastructuri naţionale de internet de bandă largă în zonele dezavantajate, prin utilizarea fondurilor structurale’, care face parte din programul operaţional ‘Creşterea Competitivităţii Economice’ pentru asistenţă prin Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDER) în conformitate cu obiectivul ‘convergenţă’ în România, este de a construi o reţea de distribuţie pentru internet în bandă largă în ‘zonele albe’ din România, în vederea utilizării serviciilor electronice, promovând astfel creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în localităţile vizate de proiect.

Valoarea totală a proiectului major pentru Axa prioritară nr. 3 ‘Tehnologii de Informare şi Comunicare pentru sectorul privat şi cel public’ este de 85.622.190,96 euro (inclusiv TVA), iar valoarea contribuţiei financiare nerambursabile se ridică la 57.104.477 euro, scrie Agerpres.

‘Oportunităţile economice şi informaţionale derivate din funcţionarea unei infrastructuri naţionale de bandă largă sunt vitale pentru stimularea dezvoltării socio-economice într-un stat modern. Dezvoltarea regiunilor rurale vizate de acest proiect reprezintă calea sigură spre îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, atăt local, dar şi la nivel naţional (…) Este obligaţia Guvernului României, obligaţie asumată, de a facilita oricui şi oriunde pe teritoriul României, posibilitatea de a avea conexiune la Internet. Din acest motiv, MSI a prioritizat proiectul RoNet şi implementarea acestuia cu ajutorul partenerilor europeni prin fonduri europene nerambursabile. România este astăzi mult mai aproape de standardele pe care şi le propune Uniunea Europeană prin Agenda Digitală, parte a strategiei Europa 2020’, a declarat ministrul Societăţii Informaţionale, Răzvan Cotovelea, citat în comunicatul MSI.

Conform ministerului de resort, Ro-Net va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice, prin construirea unei noi reţele de distribuţie de aproximativ 3.265 km.

Cele 783 de ‘zonele albe’ au fost grupate în 7 loturi, fiecare acoperind aproximativ 50.000-70.000 de locuitori. Pentru construirea reţelei de distribuţie (backhaul), vor fi utilizate două soluţii, care pot fi uşor adaptate unor exigenţe tehnice sporite, respectiv tehnologie wireless ‘point-to-point’ şi legături prin fibră optică, în timp ce aproximativ 33% din reţea va fi construită pe bază de infrastructură existentă.

Proiectul va contribui la crearea condiţiilor necesare pentru a stimula buna funcţionare a pieţei în domeniul serviciilor de internet în bandă largă, pe baza accesului liber la reţea în ‘zonele albe’.

În plus, Ro-Net va contribui, în mod direct, la îndeplinirea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa în ceea ce priveşte accesul la internet de bandă largă şi de generaţie următoare (NGA) şi va determina o creştere a acoperirii de 1,9%. În acest fel, internetul în bandă largă va fi disponibil pentru aproximativ 99,2 % din populaţia României, după finalizarea proiectului Ro-Net.

Telekom România va dezvolta, în decursul a doi ani, o infrastructură a reţelei de distribuţie pentru dezvoltarea de reţele de mare viteză în zonele rurale fără acoperire pentru servicii de internet de mare viteză.

Potrivit contractului, MSI a concesionat lucrările fostelor companii Romtelecom şi Cosmote România (actualmente Telekom România) pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, noua entitate va asigura, totodată, operarea şi mentenanţa infrastructurii.

Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme de climatizare
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme ...
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă că în acest weekend, când sunt anunţate temperaturi de 40 grade, STB SA va scoate în circulaţie preponderent mijloace de transport dotate cu......
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica din localitatea Tiszaújváro, Ungaria
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica ...
Lummus Technology, un furnizor global de tehnologii de proces și soluții care oferă valoare adăugată în energie, și ...
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că va solicita demisia conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea ...