1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Romaero scapă de executarea silită a BCR. Mai trebuie să scape şi de Fisc

La sfârşitul lunii decembrie 2015, BCR trebuia să înceapă procedurile de executare silită a Romaero pentru o creanţă de 15 milioane de euro. Dacă pe moment a scăpat de BCR, Romaero încearcă cu ajutorul CSAT să convingă ANAF să-i schimbe modalitatea de reeşalonare a datoriilor de 191,2 milioane de lei. Alte targeturi ale companiei de aviaţie: aprobarea planului de restructurare, investiţii de şase milioane de euro şi eventual restructurarea a cel puţin 10% din personal.

După nenumărate discuţii cu reprezentanţi ai băncii, inclusiv cu preşedintele acesteia, Sergiu Manea, şi reprezentanţi ai direcţiei risc din cadrul Erste Bank Viena, finalizate săptămâna trecută, BCR nu a iniţiat procedura de executare silită la Romaero SA, conform unor surse apropiate negocierilor.

Conform planului de restructurare al companiei, care ar trebui aprobat într-o viitoare adunare generală a acţionarilor, datoriile de circa 15 milioane de euro către BCR vor fi reeşalonate şi rambursate în următorii cinci ani.

Trecerea acestei datorii în afara bilanţului va permite în viitor aprobarea planului de redresare a companiei, restructurarea companiei, circa 105 salariaţi din 877, şi aprobarea unui plan de investiţii de 6 milioane de euro pentru retehnologizarea Romaero SA.

Trebuie o lege specială pentru alte 47 de milioane de euro

Companie strategică, aflată în subordinea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT), Romaero are totodată şi datorii istorice către ANAF, de circa 47 de milioane de euro.

Datorită specificului activității companiei, Romaero nu poate plăti prin eșalonare liniară dările către Fisc (plăți lunare egale pe o anumită perioadă de timp). Piesele de avioane fabricate de Romaero au un timp de execuție mai lung și încasările se fac la 9 -10 luni, plus că în planul de reorganizare al companiei, abia după un an, Romaero ar trece pe profit.

În acest context, se poartă negocieri pentru modificarea legislației interne a ANAF ca să se permită o altfel de eșalonare a datoriilor Romaero, nu liniară, una bazată probabil pe termenele de execuție din contractele comerciale.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO