Romalimenta: Introducerea „taxei fast food” ar afecta profund populaţia şi industria alimentară

 Introducerea "taxei fast food" ar afecta "în mod cert şi profund" segmente largi ale populaţiei, industria alimentară, agricultura şi economia românească în general, consideră federaţia Romalimenta.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 13:40
Romalimenta: Introducerea

„Romalimenta reiterează punctul de vedere cu privire la suprataxarea alimentelor: nu susţinem o nouă taxă, care ar afecta cert şi profund segmente largi ale populaţiei, industria alimentară, agricultura şi economia românească în general. Cu atât mai dramatice ar fi efectele unei asemenea măsuri în condiţiile prelungitei crize economice, a recesiunii care ameninţă din nou nu numai România, ci întreaga Uniune Europeană, tot mai multe state încercând să găsească modalităţi de creştere economică”, se arată într-un comunicat al patronatului din industria alimentară transmis vineri MEDIAFAX.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat joi că prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast food şi pe berea cu alcool, întrucât este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea pe anumite boli şi, respectiv, de un produs alcoolic.

Romalimenta afirmă că a propus şi argumentat permanent reducerea TVA la alimente, aceasta fiind o pârghie fiscală folosită în majoritatea ţărilor UE, „cu atât mai necesară în condiţiile modestei puteri de cumpărare a românilor”.

Potrivit federaţiei, experienţa altor state care au instituit astfel de taxe (Danemarca, Belgia, Franţa sau Ungaria) nu probează nici cel mai mic efect asupra ţintei pretinse, respectiv îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, ci mai degrabă redirecţionarea consumatorilor către produse mai ieftine şi mai slabe calitativ şi nutriţional, însoţită de stimularea comerţului transfrontalier şi a economiei subterane.

„Suntem convinşi că dialogul urgent şi direct cu conducerea Ministerului Sănătăţii va contribui la găsirea căilor eficiente de îmbunătăţire a sănătăţii publice”, se mai arată în comunicatul Romalimenta.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că introducerea taxei pe produse fast-food şi pentru berea cu alcool nu va aduce bani la buget, dar poate avea un efect pozitiv de sancţionare şi descurajare a unei alimentaţii nesănătoase care afectează viaţa copiilor.

El a arătat că, după ce a auzit de lansarea acestei teme, a avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, care i-a explicat că a răspuns la o întrebare a presei pe această temă şi numai la genul că „vom vedea când va fi cazul dacă introducem taxa”.

Premierul Victor Ponta a susţinut anterior că nu deţine informaţii legate de introducerea taxei pe produse fast-food şi la berea cu alcool, adăugând în acelaşi timp că acest subiect urmează să fie discutat.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...