România nu trebuie să “arunce” conductele de gaze din cauza decarbonării, ci să le pregătească pentru etapele următoare – Eric Stab, Engie

Șeful Engie România, Eric Stab, este de părere că infrastructura de distribuție a gazelor naturale, în care s-a investit mult în România, poate fi folosită pentru mixul cu gaze regenerabile, pentru a nu fi “aruncată”
Mihai Nicuţ - joi, 11 mai 2023, 08:49
România nu trebuie să “arunce” conductele de gaze din cauza decarbonării, ci să le pregătească pentru etapele următoare – Eric Stab, Engie

În contextul în care politica declarată a Bruxelles-ului este de a se renunța, etapizat, și la utilizarea gazelor naturale pe continent, inclusiv în segmentul încălzirii rezidențiale individuale, pe fondul electrificării, Eric Stab, șeful Engie România, se pronunță pentru necesitatea unei convergențe între gaz și electricitate, în mod special în România, care are “un potențial excepțional”.

Stab a afirmat, la o conferință pe teme de energie organizată de publicația “The Diplomat”, că securitatea resurselor, una dintre pietrele de temelie a sectorului, s-a dovedit a nu fi garantată, în ultimul timp.

Iar România poate deveni cel mai mare producător de gaz din Europa în 2027, “un avantaj important”, după cum afirmă Stab.

“Cum ne asigurăm că avem un gaz care este convergent cu electricitatea? Cum ne asigurăm că nu aruncăm aceste rețele de gaz, cum le pregătim pentru etapele următoare? Gazul este o parte a soluției care ar putea sprijini și celelalte două componente de bază în energie, respectiv accesibilitatea și sustenabilitatea. România poate explora și alte variante, cum sunt biometanul, cu 20 TWh anual potential, care reprezintă aproape întregul necesar de energie al țării. Toate acestea sunt opțiuni valide care ar trebui să se regăsească într-un plan strategic”, a spus Stab.

Deși Engie este o companie care se orientează tot mai mult spre energia regenerabilă, oficialii companiei au spus la finalul anului trecut că, pentru următoarele două decenii, gazele naturale vor continua să fi folosite pentru încălzire.

“Este într-adevăr zona cea mai critică din perspectiva decarbonizării pe termen lung. Aici sunt opțiuni relativ puține pe masă, fiabilie în acest moment, și din punct de vedere al costurilor, și din punct de vedere tehnologic. Opinia mea este că gazul natural va fi în continuare, cel mai probabil pentru următorii 15-20 de ani în zona de încălzire elementul definitoriu al sistemului energetic. Acum, este important și am mai spus-o, tranziția energetică nu este un salt cu parașuta, este un mers conform unei hărți, potrivit căreia trebuie să pleci din punctul A și să ajungi în punctul B”, a afirmat în decembrie Răzvan Grecu, head of business development la Engie România

“Trebuie să pregătim această tranziție, inclusiv pentru zona de încălzire. În partea de energie electrică s-au făcut progresele majore de care vorbim – parcuri de 1 GW, și este important ca și în zona de infrastructură de gaze să mergem în aceeași direcție. Ceea ce este important este să nu considerăm că este o singură tehnologie care răspunde. Gazul natural nu va fi singura tehnologie – nici măcar hidrogenul sau biometanul. Evident există astazi pompe de căldură care pot fi folosite într-o anumită măsură și cu eficiență bună – anumite tipuri sunt costisitoare și probabil nu vor putea fi replicate pe scară largă, dar cred că trebuie gândit acest plan mai ambițios și pe o durată de timp mai lungă”, a mai spus atunci Grecu.

Engie este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru clienți casnici din România și subsidiara sa Distrigaz Sud Rețele operează o rețea de distribuție de circa 22.000 km de conducte de gaze din jumătatea de sud a României.

Eric Stab va părăsi poziția de CEO al Engie România la 1 iunie, cel mai probabil pentru o altă funcție în cadrul grupului.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...