România participă cu salam de Sibiu, magiun de Topoloveni şi caşcaval Rucăr la AGRA 2016, în Slovenia

O delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) condusă de secretarul se stat Daniel Dumitru Botănoiu participă, în perioada 18 -20 august 2016, în Slovenia, la târgul pentru agricultură şi alimentaţie AGRA 2016, informează un comunicat al ministerului.
Economica.net - vin, 19 aug. 2016, 13:01
România participă cu salam de Sibiu, magiun de Topoloveni şi caşcaval Rucăr la AGRA 2016, în Slovenia

MADR participă pentru a doua oară la acest eveniment cu un stand de informare privind politicile şi strategiile din domeniul de competenţă. Târgul se adresează pieţei europene şi în special consumatorilor din Slovenia, Austria, Croaţia şi Ungaria. AGRA 2016 reuneşte instituţiile din domeniu, asociaţii profesionale, furnizori de maşini, echipamente şi produse pentru agricultură şi industrie alimentară, grupurile ţintă fiind parteneri de afaceri şi consumatori în cadrul meselor rotunde, concursurilor, conferinţelor, seminariilor.

În cele şase zile ale manifestării vor fi expuse la standul MADR produse din lapte: caş de vacă, telemea de vacă, caşcaval afumat şi neafumat, brânzeturi frământate, caşcaval „Dalia”, caşcaval „Rucăr”, caşcaval afumat de Botuş, brânză „Ineul”, brânză „Romano” (specialitate din lapte de oaie), dar şi dulceţuri, siropuri din zmeură, afine dar şi alte siropuri diverse (muguri de brad, muguri de pin, pătlagină, cimbrişor de câmp), afinată ori pălincă de fructe.

Ministerul Agriculturii, preocupat de promovarea produselor de calitate româneşti, oferă oportunitatea pentru membrii asociaţiilor de produse tradiţionale de a prezenta publicului vizitator produsele realizate.

Astfel, vor fi oferite spre degustare produse din lapte sau din carne, cum ar fi brânza de burduf în coajă de brad din zona Bran sau pastrama de oaie, dar şi renumitul babic şi ghiudem din judeţul Buzău, preparate olteneşti din carne „ca altădată” precum „cârnaţi din topor”, „cârnaţi cu ambâţ”, „slănină usturoiată”, etc..

Nu vor lipsi de la standul MADR pâinea tradiţională cu cartofi şi colacul muscelean, renumita zacuscă ori dulceţurile „Bunătăţi Casa Mariei” din caise, căpşuni, frăguţe din zona Hunedoara, etc.

De asemenea, vor fi expuse produsele înregistrate pe sisteme de calitate europene, precum: „Magiun de prune Topoloveni (IGP)”, „Salam de Sibiu (IGP)”, „Telemeaua de Ibăneşti (DOP), dar şi „Cârnaţii de Pleşcoi” a cărei aplicaţie este transmisă la Comisia Europeană pentru dobândirea înregistrării ca Indicaţie Geografică Protejată.

Băuturi spirtoase cu Indicaţie geografică (IG), cum ar fi „Ţuica Zetea de Medieşul Auriu” şi „Ţuica de Argeş”, vor fi expuse la stand alături de produse din sectorul vegetal din partea Cooperativei agricole Agro Stil Fam, iar mere, suc de mere şi prune vor fi oferite de Asociaţia Pomicultorilor Dâmboviţeni Voineşti. Pentru specialişti va fi prezentată o ofertă a soiurilor de grâu ale Institutului de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Vizitatorii vor avea ocazia să deguste vinuri româneşti şi să cunoască portul popular din diferite zone ale României, precum Maramureş sau Muscel, ori tradiţiile meşteşugăreşti în prelucrarea lemnului şi a ouălor încondeiate.

În cadrul Târgului vor fi expozanţi din 13 ţări: Austria, Belarus, Egipt, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, România, Slovacia, Serbia, Croaţia, Elveţia şi Slovenia.

În data de 19 august 2016 va avea loc, la Maribor, Conferinţa ministerială cu tema „Dreptul consumatorilor de a fi informaţi”, componentă a AGRA 2016, la care vor participa oficialităţi din cadrul Ministerului sloven al Agriculturii, precum şi reprezentanţi ai ministerelor agriculturii din ţările membre UE.

Dezbaterea se va concentra pe modelul care ia în considerare aşteptările consumatorilor privind informaţiile privind ţara de origine sau locul de provenienţă al produsele alimentare, precum şi calitatea produselor agro – alimentare. Concluziile dezbaterii vor fi consemnate într-o declaraţie comună ce va fi semnată de şefii delegaţiilor participante la conferinţă.

Pentru România, principiile enunţate în declaraţie sunt de interes: rezoluţia Parlamentului European adoptată în 12 mai 2016 privind indicarea obligatorie a ţării de origine sau a locului de provenienţă (pentru laptele de consum, produsele lactate şi produsele din carne, inclusiv analiza extinderii pentru alte produse); necesitatea evaluării extinderii aplicării acestor indicaţii, luând în considerare costurile suplimentare impuse operatorilor din industria alimentară şi cele legate de o bună funcţionare a pieţei interne; importanţa politicii de calitate, inclusiv asigurarea unei protecţii adecvate faţă de posibile falsificări; importanţa includerii consumatorilor în cadrul dezbaterilor pe aceste teme. În acest sens, România susţine draft-ul declaraţiei comune.

În cadrul conferinţei se doreşte să se afle, printre altele, dacă legislaţia în vigoare referitoare la etichetarea ţării de origine şi a locului de provenienţă este adecvată pentru operatorii din sectorul alimentar, cât şi pentru protecţia consumatorilor, dar şi care sunt activităţile în curs de desfăşurare şi care sunt planurile de viitor în ceea ce priveşte informarea şi sensibilizarea consumatorilor cu privire la informaţiile referitoare la locul de provenienţă al ingredientelor de bază.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul politico-economic actual s-ar putea încheia anul acesta. Condiția este......
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...