România propune „buletinul pentru internet”

Senatul României se gândeşte la posibilitatea introducerii unei "cărţi de identitate pentru internet", fără de care nu s-ar mai putea accesa anumite tipuri de conţinut audio-video.
Alina Stanciu - mar, 02 iul. 2013, 08:12
România propune
Senatul României are în vedere introducerea unei „cărţi de identitate pentru internet”, ca metodă de a limita accesul minorilor la conţinutul audio-video neadecvat. Aceasta ar urma să conţină doar vârsta posesorului şi ar putea fi folosită ca un permis de acces pentru anumite tipuri de conţinut audio-video pe baza unui cod de acces personalizat.
   
Propunerea apare într-un răspuns acordat de Senatul României Comisiei Europene, care sondează statele membre cu privire la situaţia din industria audiovizuală. Punctul de vedere transmis CE a fost adoptat de către Senat, luându-se în calcul poziţia comună a Comisiei pentru Afaceri Europene şi a Comisiei pentru Cultură şi Media. „Senatul consideră că, din păcate, în momentul de faţă, verificarea vârstei (utilizatorilor de internet – n.red.) nu se poate face, în mod real, fără identificarea persoanei. Şi, făcând abstracţie de problema protecţiei minorilor, identificarea persoanei poate naşte îngrijorări cu mult mai mari decât problema pe care încearcă să o rezolve. Totuşi, s-ar putea imagina o „carte de identitate pentru internet”, care să conţină doar date privitoare la vârstă. În plus, ar putea exista posibilitatea de a verifica, prin softuri securizate şi specializate în protocoale de tip Skype, vârsta utilizatorului”, se arată în răspunsul Senatului României.    
 
Pe lângă posibilitatea introducerii unui buletin pentru internet, Senatul României consideră că ar fi utilă desfăşurarea mai multor campanii media de promovare a instrumentelor de control parental. 
Senatul mai este de părere că este necesară o diversificare, dar şi o ameliorare a calităţii conţinuturilor canalelor pentru copii şi tineri, inclusiv a celor de desene animate retransmise în România prin intermediul distribuitorilor de servicii media audiovizuale. 
 
Răspunsurile acordate de partea română Comisiei Europene, ca şi punctele de vedere ale tuturor statelor membre, vor fi luate în considerare în vederea elaborării unei Cărţi Verzi denumită „Pregătirea pentru convergenţa deplină a lumii audiovizuale: creşterea economică, creaţia şi valorile. 
Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...