Românii cu credite în franci, îndemnaţi să saboteze activitatea băncilor. Vezi cum

Organizaţi într-un grup pe Facebook, unii dintre românii cu credite în franci elveţieni fac apel la blocarea activităţii băncilor, printr-o metodă aplicată în trecut în benzinării.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 13:11
Românii cu credite în franci, îndemnaţi să saboteze activitatea băncilor. Vezi cum

Clienţii cu credite în franci elveţieni s-au mobilizat pe facebook, şi, pe lângă demersul lor a mobiliza „colegii de suferinţă” în a organiza un miting de prostest faţă de situaţia actuală, în care ratele au crescut din cauza desprecierii leului faţă de francul elveţian, au şi o iniţativă de a bloca, spun ei legal, activitatea băncilor. În România sunt aproximativ 75.000 de clienţi ai băncilor care au credite în franci elveţieni, iar băncile care au acordat împrumuturi în moneda elveţiană sunt Volksbank, OTP, Raiffaisen, Piraeus Bank şi Banca Românească

Iată ce scrie într-un document postat în Grupul Clienţilor cu Credite în CHF de pe facebook:

„Pentru a veni in sprijinul afirmatiilor reprezentantilor BNR si al Ministrului Valcov, va propun blocarea LEGALA a activitatii bancilor. O sucursala fara activitate reprezinta o pierdere !! Le putem demonstra ca banii nostril conteaza ! Cum putem face asta :

– 1,2,3 persoane dispuse sa blocheze casele vor plati cate 1 leu in contul lor. NU exista dispozitie legala pt suma minima depusa, tranzactia dureaza destul de mult ( cat timp printeaza, stampileaza, etc ).. in acest fel, se elimina posibilitatea efectuarii schimbului valutar sau a platilor de orice fel. Daca fiecare depune un minim 100 lei ( se traduce in 100 tranzactii ), se acopera mai mult de 1,5 ore.

– Un minim de 20-30 persoane formeaza o coada in timp ce alti cativa ocupa birourile si discuta cu consilierii bancari pt gasirea unei solutii satisfacatoare pt banca cat si pt client. NU trebuie sa ajungeti la niciun consens, idea este sa trageti de timp cat mai mult, pana la exasperarea functionarilor. La o „discutie” de minim 45 minute, rezulta 9 persoane pt fiecare ghiseu.

– Toate persoanele implicate sa poarte mini pancarte ( coli A4 printate) cu ” GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF ” pt promovarea grupului si pt a demonstra bancilor ca reprezentam o forta si a-I forta sa ia in consideratie discutiile cu reprezentanti grupului nostru.

– Va puteti organiza in functie de timpul liber, uni dimineata, altii dupa amiaza..

– Pentru a fi mai simplu, se poate discuta pe minigrupurile fiecarei banci ( unde exista listele ). Nu este nevoie de alte liste, doar de confirmare si de prezenta in fata sucursalei cu mini pancarta ca semn de recunoastere”.

Un tip similar de prostest a avut loc în benzinării, atunci când cetăţenii au vrut să protesteze faţă de creşterea preţurilor la carburanţi alimentând rezervoarele cu volume reduse, după care mergeau să plătească folosind mărunţiş.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,5018 lei/euro, 3,8815 lei/dolar şi 4,4716 lei/franc elveţian. Francul a ajuns la o cotaţie de 4,52 lei pe piaţa interbancară, în această dimineaţă, depăşind euro care era cotat la 4,5 lei. Moneda elveţiană a atins un nou record în faţa leului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România va trebui să aloce anual 2% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură – proiect MTI
România va trebui să aloce anual 2% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură – proiect MTI
România va trebui să aloce anual, în următorii 10 ani, aproximativ 2% din PIB reprezentând contribuţia financiară ...
Ce promoții la carburanți găsiți în această perioadă în benzinării
Ce promoții la carburanți găsiți în această perioadă în benzinării
Pe fondul prețurilor în creștere ale carburanților, reducerile oferite de marile lanțuri de benzinării pot aduce o ...
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...