1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Românii sunt analfabeţii financiari ai Europei

În România, puţin peste 20% dintre cetăţeni au cunoştinţe financiare de bază. Suntem ultimii din UE la acest capitol.

24 noi, 2015 | ECONOMICA.net

România se află la coada clasamentului în funcţie de cunoştinţele financiare pe care le au cetăţenii, se arată într-un studiu realizat de Standard&Poor's  pe baza unor întrebări legate de patru concepte fundamentale necesare atunci când cineva ia o decizie financiară: rata dobânzii de politică monetară, capitalizarea dobânzilor, inflaţia şi diversificarea riscului. Potrivit studiului, doar 22% dintre români au cunoştinţe financiare, acesta fiind cel mai mic procent din UE.

În medie, la nivelul UE, 52% dintre adulţi au cunoştinţe financiare de bază, în timp ce în ţări precum Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia procentul este de peste 65%.

În schimb, în sudul Europei ponderea celor care au aceste cunoştinţe este mai mică şi variază de la 45% în Grecia şi 49% în Spania. Italia şi Portugalia au printre cele mai mici procente din zona de sud a continentului, în timp ce în Bulgaria şi Cipru ponderea celor care cunosc finanţe este de 35%. 

Cunoştinţele financiare sunt extrem de importante mai ales în vremuri când oamenii obişnuiţi au la dispoziţie tot felul de produse financiare. Astfel, cei care au aceste informaţii au capacitatea de a lua în mod conştient decizii referitoare la modalităţile prin care pot economisi sau investi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO