Romgaz se pregătește să importe gaze lichefiate

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, va angaja consultață jurdidică pentru achiziția de gaze de pe alte piețe, inclusiv gaze naturale lichefiate (LNG), potrivit unui anunț al companiei.
Mihai Nicuţ - joi, 31 mart. 2022, 10:09
Romgaz se pregătește să importe gaze lichefiate

Achiziția acestor servicii va fi supusă aprobării acționarilor într-o ședință AGA care va avea loc în aprilie. Iată ce spune compania:

“Tinând cont de situația geo-politică actuală și de necesitatea identificării unor soluții pentru diversificarea resurselor în scopul asigurării aprovizionării piețelor de gaze naturale din România și din regiune, în contextul evoluțiilor actuale de pe piața energetică din regiune Romgaz își propune să achiziționeze gaze naturale din surse diversificate, inclusiv din surse de GNL (cu puncte de livrare în România sau în afara României).

În acest scop, la nivelul companiei s-a inițiat un proces de explorare a alternativelor previzionându-se interferența unor legislații străine, atât din spațiul UE cât și din afara acestuia care nu pot fi gestionate și acoperite prin aparatul juridic propriu.

Activitatea de achiziționare a gazelor în modul descris anterior și după caz vânzarea unor cantități de gaze naturale, se va realiza în baza unor contracte care vor fi guvernate de legislații străine precum legislații aferente spatiului UE (legislație croată, legislație grecească, legislație bulgară, etc.) sau legislații specifice din afara UE.

Astfel, se naște necesitatea achiziționării de servicii specializate în interpretarea și aplicarea normelor de drept internațional privat și a strandardelor internaționale, precum și de servicii specializate în legislații specifice diverselor state, pentru ca interesele societății să fie protejate și totodată promovate cu cel mai înalt grad de professionalism”.

LNG, o afacere din care Romgaz ieșise

Așadar, Romgaz, care produce acum circa 5 miliarde de metri cubi de gaze, este interesată să achiziționeze gaze și din alte surse, în contextul în care România, ca și Uniunea Europeană, este interesată să renunțe pe cît posibil la gazele din Rusia, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Iar printre aceste alte surse se numără și LNG. Cum România nu are terminal de LNG cel mai probabil Romgaz îl va aduce, după ce îl va contracta, din terminalele cele mai apropiate de noi, cel mai probabil din Croația și Grecia.

Interesant este însă că Romgaz a avut posibilitatea de a fi acționar într-un terminal de LNG care se construiește acum, este vorba despre cel de la Alexandropoulis, din Grecia, cu o capacitate de import de 2,6 miliarde de metri cubi pe an. El este construit și va fi operate de Gastrade, o companie la care participă operatorul de gaze din Grecia (DEPA) și operatorul bulgar Bulgartransgaz EAD.

Romgaz intrase în cursa de a cumpăra 20% din acțiunie Gastrade,dar  a renunțat la achiziție, pe care nu a mai considerat-o “oportună”. Anunța asta pe 20 martie 2020, cu patru zile înainte că proiectul terminalului să fi trecut testul rezervării de capacitate.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...