Romgaz se pregătește să importe gaze lichefiate

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, va angaja consultață jurdidică pentru achiziția de gaze de pe alte piețe, inclusiv gaze naturale lichefiate (LNG), potrivit unui anunț al companiei.
Mihai Nicuţ - joi, 31 mart. 2022, 10:09
Romgaz se pregătește să importe gaze lichefiate

Achiziția acestor servicii va fi supusă aprobării acționarilor într-o ședință AGA care va avea loc în aprilie. Iată ce spune compania:

“Tinând cont de situația geo-politică actuală și de necesitatea identificării unor soluții pentru diversificarea resurselor în scopul asigurării aprovizionării piețelor de gaze naturale din România și din regiune, în contextul evoluțiilor actuale de pe piața energetică din regiune Romgaz își propune să achiziționeze gaze naturale din surse diversificate, inclusiv din surse de GNL (cu puncte de livrare în România sau în afara României).

În acest scop, la nivelul companiei s-a inițiat un proces de explorare a alternativelor previzionându-se interferența unor legislații străine, atât din spațiul UE cât și din afara acestuia care nu pot fi gestionate și acoperite prin aparatul juridic propriu.

Activitatea de achiziționare a gazelor în modul descris anterior și după caz vânzarea unor cantități de gaze naturale, se va realiza în baza unor contracte care vor fi guvernate de legislații străine precum legislații aferente spatiului UE (legislație croată, legislație grecească, legislație bulgară, etc.) sau legislații specifice din afara UE.

Astfel, se naște necesitatea achiziționării de servicii specializate în interpretarea și aplicarea normelor de drept internațional privat și a strandardelor internaționale, precum și de servicii specializate în legislații specifice diverselor state, pentru ca interesele societății să fie protejate și totodată promovate cu cel mai înalt grad de professionalism”.

LNG, o afacere din care Romgaz ieșise

Așadar, Romgaz, care produce acum circa 5 miliarde de metri cubi de gaze, este interesată să achiziționeze gaze și din alte surse, în contextul în care România, ca și Uniunea Europeană, este interesată să renunțe pe cît posibil la gazele din Rusia, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Iar printre aceste alte surse se numără și LNG. Cum România nu are terminal de LNG cel mai probabil Romgaz îl va aduce, după ce îl va contracta, din terminalele cele mai apropiate de noi, cel mai probabil din Croația și Grecia.

Interesant este însă că Romgaz a avut posibilitatea de a fi acționar într-un terminal de LNG care se construiește acum, este vorba despre cel de la Alexandropoulis, din Grecia, cu o capacitate de import de 2,6 miliarde de metri cubi pe an. El este construit și va fi operate de Gastrade, o companie la care participă operatorul de gaze din Grecia (DEPA) și operatorul bulgar Bulgartransgaz EAD.

Romgaz intrase în cursa de a cumpăra 20% din acțiunie Gastrade,dar  a renunțat la achiziție, pe care nu a mai considerat-o “oportună”. Anunța asta pe 20 martie 2020, cu patru zile înainte că proiectul terminalului să fi trecut testul rezervării de capacitate.

Te-ar mai putea interesa și
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Visual Fan, companie listata la Bursa de Valori București și deținătoarea brandului Allview, anunță finalizarea cu succes a unui nou proiect fotovoltaic. Acesta a constat în proiectarea și......
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se va răci în întreaga ţară
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar ...
Raiffeisen face angajări în Rusia, chiar dacă oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Raiffeisen face angajări în Rusia, chiar dacă oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică ...
Electrica a câștigat definitiv în instanță un proces cu Curtea de Conturi, cu o miză de 46 de milioane de euro UPDATED
Electrica a câștigat definitiv în instanță un proces cu Curtea de Conturi, cu o miză de 46 de milioane de euro UPDATED
Electrica a câștigat definitiv procesul cu instituția de control, inițiat acum șapte ani după ce Curtea a acuzat compania ...