Romgaz vrea să vândă 3,6 milioane de MWh de gaze naturale, luni, pe BRM

Producătorul de gaze Romgaz a depus un ordin de vânzare pentru o cantitate totală de gaze de 3,6 milioane de MWh pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), în timp ce Engie şi E.ON vor să cumpere gaze de pe aceeaşi platformă.
Economica.net - lun, 29 mai 2017, 11:40
Romgaz vrea să vândă 3,6 milioane de MWh de gaze naturale, luni, pe BRM

Potrivit anunţului depus de Romgaz, licitaţia este programată pentru luni începând cu ora 14:00, iar perioada de livrare este 1 iulie 2017 – 1 aprilie 2018. Parţial, se pot depune oferte pentru cantitatea minimă de 360.000 MWh.

‘Plata contravalorii a 100%, inclusiv TVA, din energia gazelor naturale contractate pentru luna de livrare respectivă se face în avans cu 2 (două) zile lucrătoare înaintea primei zile de livrare’, se arată în draftul de contract.

În acelaşi timp, furnizorul de gaze Engie România a depus un ordin de cumpărare, tot pe BRM, pentru o cantitate de 1,3 milioane de MWh, licitaţia urmând să aibă loc luni.

Un alt mare furnizor, E.ON România, a programat pentru marţi două licitaţii de cumpărare a 2,4 milioane de MWh, respectiv 2,25 milioane de MWh de gaze.

Potrivit regulamentului BRM, la finalul tranzacţiei nu sunt publice nici numele celui căruia i-a fost atribuit contractul, nici preţul.

Pe de altă parte, pe cealaltă bursă care deţine licenţă de furnizare a gazelor, OPCOM, anul acesta nu s-a încheiat nicio tranzacţie cu gaze.

Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor la mijlocul acestei luni un amendament la Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 64/2016, potrivit căruia singura bursă licenţiată pentru tranzacţia de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacţii în piaţă, întrucât, momentan, singurele tranzacţii cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Potrivit reprezentanţilor comisiei parlamentare, scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale.

OPCOM este filială a Transelectrica, societate deţinută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că autoritatea de concurenţă este de acord cu existenţa unei singure burse de gaze în România, cu condiţia ca aceasta să fie funcţională şi să îndeplinească toate criteriile de transparenţă.

Totodată, potrivit unei scrisori transmise Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor de către Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene, existenţa unei singure burse poate aduce beneficii în ceea ce priveşte funcţionarea pieţei, însă acest lucru trebuie corelat cu interesul de a avea concurenţă între platformele de tranzacţionare.

‘Concentrarea tranzacţionării de gaze 100% pe OPCOM nu este recomandată, în condiţiile în care pe BRM există în prezent o mai mare lichiditate. Într-adevăr, concentrarea lichidităţii într-un singur loc poate avea efecte benefice asupra funcţionării pieţei, însă acest lucru trebuie să fie corelat cu interesul de a permite concurenţa între platformele de tranzacţionare, concurenţă care în sine ar putea contribui la îmbunătăţirea condiţiilor pentru a avea tranzacţii eficiente şi lichide. Acordarea acestor drepturi exclusive către OPCOM poate ridica probleme de concurenţă’, se arată în scrisoarea transmisă de DG Energy pe data de 16 mai.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...