Romsilva: Prima împădurire, o măsură specială pentru PNDR 2014-2020

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020 are prevăzută o măsură specială care se referă la prima împădurire a terenurilor degradate din punctul de vedere agricol, a declarat sâmbătă directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Adam Crăciunescu.
Economica.net - Dum, 15 iun. 2014, 05:01
Romsilva: Prima împădurire, o măsură specială pentru PNDR 2014-2020

‘Sunt probleme deosebite pentru a extinde fondul forestier naţional, pentru că, odată cu aplicarea legilor retrocedării, actualii proprietari de terenuri agricole, chiar dacă sunt proprietari, nu înţeleg întotdeauna că ar putea să apeleze la partea de silvicultură să împădurească aceste terenuri, lucru mult mai benefic pentru România, iar în condiţiile schimbărilor climatice, ar fi mult mai benefică extinderea suprafeţelor împădurite. Apare PNDR pentru perioada 2014-2020, unde este o măsură specială cu prima împădurire şi există posibilitatea ca o parte a terenurilor degradate din punct de vedere agricol să fie împădurite, iar proprietarii de teren să aibă un beneficiu de pe urma pădurii care creşte pe aceste terenuri. În aceste condiţii, noi, silvicultorii, depunem oferta noastră şi venim cu materialul săditor pe piaţă, cu sponsorizări pentru persoane fizice şi pentru unităţile administrativ teritoriale, pentru ca toate terenurile degradate să fie împădurite în perioada următoare. Este o prioritate a Regiei Naţionale a Pădurilor ca să ne aducem contribuţia la îmbunătăţirea calităţii mediului’, a afirmat Crăciunescu într-o conferinţă de presă susţinută la Cheile Grădiştei.

Potrivit acestuia, pe lângă prima împădurire, RNP are obligaţia, conform legislaţiei, de a înfiinţa perdele forestiere, dar nici în această privinţă nu se poate face pasul important dacă nu există acordul proprietarilor de terenuri, având în vedere că, în momentul în care s-a elaborat planul infrastructurii naţionale, nu s-a ţinut cont că este nevoie de perdele forestiere.

La rândul lui, secretarul de stat în Ministerul Mediului Cătălin Diaconescu a afirmat că la nivelul conducerilor Ministerului Mediului şi Ministerului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură se lucrează la soluţii pentru ca finanţările pentru prima împădurire, dar şi pentru perdelele forestiere şi drumurile forestiere să fie cât mai mari.

‘De asemenea, în colaborare cu organizaţiile nonguvernamentale, cu asociaţiile de proprietari, în special cu micii proprietari, lucrăm la elaborarea unei fişe de măsuri pentru compensaţii în echivalent cu cele care se dau în agricultură pentru micii proprietari care se asociază, care îşi fac amenajamente silvice şi care iau nişte măsuri de protejare a pădurii suplimentare faţă de legislaţia actuală. Toate aceste reglementări şi aceste preocupări fac parte din strategia noastră care o va îngloba pe cea naţională’, a explicat secretarul de stat.

Aceste măsuri se doresc a fi finalizate până la sfârşitul acestui an, a mai spus Diaconescu.

Cu toate că România are un fond forestier de cca 6,4 milioane de hectare, reprezentând 27% din suprafaţa ţării, comparativ cu ţările europene, suprafaţa acoperită cu păduri este departe de a fi bună. Circa două treimi din păduri sunt situate în zona montană şi colinară, ponderea lor fiind scăzută la câmpie, sub 10%, unde, din această cauză, se resimte puternic efectul exceselor climatice. Regia Naţională a Pădurilor a împădurit în ultimii ani o suprafaţă de 255.000 de ha şi a regenerat o suprafaţă de 230.000 de ha, a spus directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor.

Adam Crăciunescu şi secretarul de stat în Ministerul Mediului Cătălin Diaconescu au participat sâmbătă la Cheile Grădiştei la cea de a XXIV-a ediţie a Zilei Silvicultorului.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, potrivit unei transmisii live a secretarului de stat în Transporturi Irinel......
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...