Ruşanu susţine că nu e în incompatibilitate, dar va supraveghea firma de la Bursă a familiei sale

Dan Radu Ruşanu, numit miercuri în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, va avea sub supraveghere şi firma deţinută de familia sa, Internaţional Sinaia, listată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. Ruşanu susţine că nu există incompatibilitate, după ce legea a fost modificată pentru a-i pava drumul spre şefia ASF.
Economica.net - mie, 24 apr. 2013, 15:17
Ruşanu susţine că nu e în incompatibilitate, dar va supraveghea firma de la Bursă a familiei sale

Familia Ruşanu controlează 91,1% din titlurile International Sinaia, un pachet de 44,15% din titluri fiind deţinute prin intermediul firmei RADAN 2000 (deţinută de soţia deputatului), iar fiicele acestuia au cumulat aproape 47%. Cele mai recente raportări, publicate pe Bursa de Valori Bucureşti la finele anului trecut, arată că un pachet de 8,9% din companie este deţinută de mici acţionari.

International Sinaia este listată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti.

Contactat de MEDIAFAX, Dan Radu Ruşanu a declarat că situaţia sa nu se încadrează în incompatibilităţile prevăzute de lege în cazul societăţilor comerciale, respectiv ale articolului 9, litera d) din Legea privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ruşanu nu poate fi pus şef la ASF. Deocamdată, este incompatibil

Ruşanu a precizat că obiectul de activitate al International Sinaia este turismul, iar legea prevede ca membri ASF să nu deţină personal sau „membrii familiei lor până la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de peste 5% din capitalul entităţilor prevăzute la litera d) sau din drepturile de vot, ori o participaţie care să permită exercitarea unei influenţe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administraţie al acestora”.

De asemenea, deputatul PNL a indicat prevederile menţionate la litera d) al articolului 9, care precizează entităţile în care nu pot activa membri ASF: „cele care vizează activitatea intermediarilor în instrumente financiare şi a organismelor de plasament colectiv, societăţile de administrare a investiţiilor, cele care vizează activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurări şi reasigurări şi a altor activităţi în legătură cu acestea, cele care vizează sistemul de pensii private, conform Legii 411/2004, societăţile de investiţii financiare”.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis iniţial legea în Parlament pentru reexaminare, arătând că forma aprobată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă era mai strictă în privinţa cerinţelor pentru membrii ASF, atât în ceea ce priveşte experienţa profesională, cât şi legăturile de rudenie şi de interese.

În varianta aprobată de Guvern, persoanele numite la conducerea ASF trebuiau să nu fie membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, directorate sau în comisiile de cenzori, să nu deţină funcţia de directori ori alte funcţii la persoanele juridice şi entităţile care sunt supuse supravegherii ASF şi să nu deţină ei şi/sau membrii familiilor lor până la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participaţie de cel puţin 10% din capitalul acestor persoane juridice şi entităţi sau din drepturile de vot ori o participaţie care să permită exercitarea unei influenţe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administraţie a acestora.

Acest text a fost însă modificat în Camera Deputaţilor, la Comisia Juridică, la iniţiativa deputaţilor Vasile Varga (PNL), Ioan Cupşa (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Luminiţa Adam (PP-DD), Eugen Nicolicea (PSD) şi Cosmin Necula (PSD).

Textul Guvernului acoperea din punct de vedere legal toate firmele care intră în sfera de supraveghere a noului organism, inclusiv firmele care au acţiuni listate, întrucât ASF preia atribuţiile celor trei comisii de supraveghere financiară, respectiv CNVM, CSA şi CSSPP.

În prezent, printre drepturile pe care CNVM le are în ceea ce priveşte companiile listate, şi care vor fi de la 1 mai prerogative ale ASF, se regăsesc limitarea drepturilor de vot în AGA, analizarea preţului şi modalităţii prin care acesta a fost stabilit într-o ofertă derulată pentru delistarea unei companii.

De asemenea, Comisia poate aplica amenzi şi alte sancţiuni pentru şefii firmelor listate sau acţionarii acestora, dacă aceştia încalcă prevederi ale legislaţiei pieţei de capital.

Astfel, în cazul în care familia Ruşanu va dori să delisteze Internaţional Sinaia, Dan Radu Ruşanu ar putea superviza, din calitatea de preşedinte al ASF, dacă preţul propus acţionarilor minoritari a fost calculat cu respectarea prevederilor legislative.

Mai mult, CNVM poate solicita societăţii admise la tranzacţionare toate informaţiile pe care le consideră necesare, în vederea protecţiei investitorilor şi asigurării unei funcţionări ordonate a pieţei.

Comisiile de Buget-Finanţe şi Comisiile economice din Senat şi Camera Deputaţilor i-au validat, marţi, în urma audierilor, pe Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al ASF şi pe Daniel Dăianu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al acestei instituţii.

Totodată, comisiile i-au validat pe Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu pentru funcţiile de vicepreşedinţi.

Au mai primit avizul comisiilor Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gh. Cornel Coca Constantinescu pentru poziţii de membri ai Consiliului ASF.

Parlamentul i-a validat, miercuri, cu 323 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi seara, legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate până cel târziu în luna martie de către o nouă instituţie – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

La acel moment, Guvernul a stabilit că noua structură va începe să funcţioneze până la 15 martie 2013, termen propus ulterior spre amânare de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, până la 15 aprilie 2013.

Ulterior, Executivul a decis să amâne cu 45 zile, până la 30 aprilie 2013, termenul în care va începe să funcţioneze ASF.

Legea aprobată de Parlament stabileşte că membrii ASF trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să fie cetăţeni români cu domiciliul în România, cu o bună reputaţie şi pregătire profesională şi experienţă profesională corespunzătoare în domeniile în care ASF are competenţe.

b) să nu fie senatori, deputaţi sau membri ai unui partid politic ori organizaţie politică pe perioada exercitării mandatului;

c) să nu exercite altă profesie sau să nu ocupe o funcţie publică ori privată, cu excepţia posibilităţii desfăşurării de activităţi didactice şi cercetare ştiinţifică, cu evitarea conflictului de interese.

d) să nu fie membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, directorate sau în comisiile de cenzori, să nu deţină funcţia de director ori alte funcţii la următoarele entităţi:

1. cele care vizează activitatea intermediarilor în instrumente financiare şi a organismelor de plasament colectiv;

2. societăţile de administrare a investiţiilor;

3. cele care vizează activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor, intermediarilor în asigurări şi reasigurări şi a altor activităţi în legătură cu acestea;

4. cele care vizează sistemul de pensii private, conform legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

5. societăţile de investiţii financiare;

d1) să nu deţină ei sau membrii familiilor lor până la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de peste 5% din capitalul entităţilor prevăzute la lit. d) sau din drepturile de vot, ori o participaţie care să permită exercitarea unei influenţe semnficative asupra luării decizilor în adunarea generală sau în consiliul de admnisitraţie al acestora.

e) să nu fi făcut parte din conducerea unei societăţi comerciale, care, sub orice formă, şi-a încetat activitatea fără a-şi respecta obligaţiile faţă de terţi sau care a fost declarată în faliment ca urmare a rezultatelor din perioada în care persoana şi-a exercitat mandatul şi pentru care aceasta este răspunzătoare.

f) să nu aibă cazier judiciar şi fiscal;

g) să nu fie soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi membrii Consiliului de Administraţie al BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...