1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Extern

Rusia acordă Ucrainei mai mult timp pentru a-şi achita factura la gazele naturale

Gazprom a amânat până în 9 iunie momentul în care Ucraina trebuie să rezolve problema notei de plată pentru gazele naturale, după ce luni Ministerul Energiei din Rusia a confirmat că a primit 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineană Naftogaz pentru livrările din februarie şi martie, transmite BBC.

02 iun, 2014 | Agerpres

Anterior, Gazprom ameninţase că va sista livrările de gaze naturale dacă Ucraina nu achită integral factura şi nu trece la sistemul de plată în avans. Compania rusă susţine că Ucraina încă îi datorează aproape 2,5 miliarde de dolari. În cursul zilei de luni cele două ţări urmează să convină asupra preţului livrărilor din lunile aprilie şi mai - contestat de Kiev după ce Rusia l-a mărit considerabil - şi asupra preţului livrărilor viitoare.

'Salutăm faptul că Ucraina a început să-şi achite datoria şi amânăm trecerea la sistemul de plată în avans până în 9 iunie', a afirmat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Analiştii susţin că plata efectuată de Ucraina va permite continuarea negocierilor cu Rusia privind preţul gazelor naturale importate din Rusia.

'Chiar dacă suma de 786 de milioane de dolari pare a fi mai mică decât s-a estimat, ea oferă un răgaz negocierilor dintre Rusia şi Ucraina privind preţul gazelor naturale', se arată într-o analiză a VTB Capital.

Gazprom a majorat preţul gazelor livrate Ucrainei la 485,50 dolari pentru 1.000 de metri cubi, de la 268 dolari pentru 1.000 de metri cubi. Este cel mai ridicat preţ plătit de o ţară din Europa.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO