Rusia îşi consolidează securitatea, în replică la întărirea potenţialului militar al NATO – ambasador rus

Autorităţile ruse pun în aplicare, în mod operativ, toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea ţării, în replică la întărirea potenţialului militar al NATO, a declarat joi reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, într-un interviu pentru agenţia de presă Interfax.
Economica.net - joi, 26 iun. 2014, 09:35
Rusia îşi consolidează securitatea, în replică la întărirea potenţialului militar al NATO - ambasador rus

Diplomatul rus a subliniat că ‘explicaţiile complexe’ ale conducerii NATO privind acţiunile blocului euroatlantic nu dezorientează Moscova, deoarece intenţiile Alianţei sunt clare.

‘Stilistica NATO în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor sale militare în noul mediu de securitate nu ar trebui să inducă pe nimeni în eroare. Adevărata orientare a acestor planuri este evidentă şi noi luăm deja măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea’, a afirmat Gruşko, comentând rezultatele reuniunii miniştrilor de externe din ţările NATO care s-a încheiat miercuri la Bruxelles.

‘Alianţa ar trebui să înţeleagă că orice tentativă de a proiecta forţa în direcţia Rusiei nu va duce decât la slăbirea propriei securităţi’, a avertizat ambasadorul rus pe lângă NATO.

Anunţând practic ‘îngheţarea’ cooperării între Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi Rusia, Alianţa a adus prejudicii în primul rând eforturilor internaţionale împotriva riscurilor comune de securitate, a spus el.

În interviu, Aleksandr Gruşko a dat de înţeles că Moscova nu îşi face griji din cauza suspendării cooperării cu NATO. ‘Vom continua să realizăm proiecte anterioare, fie pe cont propriu, fie în colaborare cu alţi parteneri’, a spus el.

Şeful misiunii permanente a Moscovei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică a afirmat că reuniunea de miercuri a miniştrilor de externe din ţările NATO nu a adus ‘surprize’ Rusiei.

‘Alianţa continuă să facă avansuri Kievului, căutând orice pretext pentru a găsi ‘mâna Moscovei’ în evenimentele tragice din Ucraina’, a opinat diplomatul rus, adăugând că ţările membre ale NATO preferă să închidă ochii la ‘operaţiunea de represalii din sud-estul Ucrainei, la utilizarea disproporţionată a forţei de către armata guvernamentală, la victimele din rândul civililor’.

În opinia sa, apelurile către Rusia pentru măsuri mai eficiente destinate detensionării situaţiei în estul Ucrainei sunt ridicole, pe fondul eforturilor depuse de Moscova pentru a opri violenţele şi a iniţia procesul de negocieri, cu participarea tuturor forţelor politice din Ucraina.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri că Organizaţia îşi menţine suspendarea cooperării practice militare şi civile până când Rusia nu îşi va respecta obligaţiile internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters, transmite......
Congresmenul republican Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmenul republican Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul ...
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează ...