Rusia se declară „surprinsă” de afirmaţiile lui Traian Băsescu privind conflictul transnistrean

Moscova a rămas surprinsă de anumite declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu, marţi, pentru Europa Liberă, "referitor la soluţionarea conflictului transnistrean şi atitudinea Rusiei faţă de Republica Moldova", anunţă vineri un comunicat al Ministerului rus al Afacerilor Externe.
Economica.net - vin, 19 iul. 2013, 12:51
Rusia se declară

„Traian Băsescu a pus sub semnul întrebării, în special, sinceritatea reprezentanţilor oficiali ruşi, care pledează pentru o soluţionare solidă şi viabilă a problemei transnistrene”, a afirmat directorul adjunct al Departamentului Informaţie şi Presă din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat.

„Asemenea atacuri le considerăm incorecte şi lipsite de temei”, a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.

„Poziţia Rusiei este consecventă şi binecunoscută. Noi vom continua cu bună-credinţă, imparţial şi transparent să ne îndeplinim misiunea de mediator în procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol şi de garant al viitoarelor acorduri cu privire la soluţionarea conflictului”, a continuat ea.

„Rusia pledează pentru elaborarea unui statut special, fiabil, garantat pentru Transnistria în componenţa Republicii Moldova, cu respectarea integrităţii sale teritoriale şi a suveranităţii de stat”, a precizat Zaharova.

„Principiul neamestecului în afacerile interne rămâne piatra de temelie în relaţiile noastre cu Republica Moldova”, afirmă oficialul rus, adăugând că Moscova contează „pe evoluţia proceselor politice din Republica Moldova, în continuare fără presiuni externe, în baza principiilor democratice, armoniei interetnice şi a unei politici externe echilibrate”.

În opinia reprezentantei diplomaţiei ruse, „discursul lui Băsescu face notă discordantă pe fondul vizitei de lucru de succes a ministrului de Externe al României Titus Corlăţean, efectuată la 9 iulie, la Moscova, în cadrul căreia se ştie că a fost abordată tematica reglementării transnistrene”.

În plus, în cadrul discuţiilor dintre Titus Corlăţean şi ministrul pentru Afaceri Externe al Rusiei Serghei Lavrov s-a căzut de acord să fie valorificate mai activ posibilităţile pe care le oferă tratatul „Despre relaţiile de prietenie şi cooperare între Federaţia Rusă şi România”, semnat în urmă cu zece zece ani, anunţă Maria Zaharova.

„Din păcate, în tot acest timp, documentul a rămas în rezerva de cooperare ruso-română, dar, în prezent, au început să se dezvolte premisele privind depăşirea stagnării în relaţiile bilaterale”, a subliniat Zaharova.

„Presupunem că la realizarea acestor posibilităţi aspiră şi conducerea României”, conchide ea.

Băsescu: Fără rezolvarea conflictului transnistrean, R.Moldova nu va încheia negocierile pentru UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că R.Moldova trebuie să soluţioneze conflictul transnistrean pentru a putea încheia negocierile de aderare la UE, care ar putea fi deschise de Chişinău, în opinia sa, peste cinci-şase ani.

„Nu va fi posibil să se finalizeze negocierile de intrare în UE fără soluţionarea conflictului transnistrean. UE a primit lecţia Ciprului. O lecţie aspră, în care o ţară cu probleme teritoriale a intrat în UE, ceea ce a creat foarte multe incoveniente în relaţia UE cu Turcia, relaţia Greciei cu Turcia”, a declarat Băsescu, la întâlnirea cu societatea civilă de la Chişinău.

El a remarcat în acest sens şi exemplul Serbiei, care a fost nevoită să cedeze în cazul Kosovo pentru a putea începe negocierile de aderare cu UE şi care de asemenea trebuie să rezolve complicate relaţie cu Priştina pentru a putea închide capitolele de negociere cu Bruxelles-ul.

„Soluţia trebuie să fie pregătită din timp. R.Moldova nu trebuie să aştepte să vadă ce s-o întâmpla. Chişinăul va trebui să aibă şi o abordare directă în relaţia cu Moscova, exact pentru a sprijini o decizie în formatul «5 plus doi». În orice caz, România va urma întotdeauna punctul de vedere al Chişinăului. Nu avem idei, nu avem păreri, punctul de vedere al Chişinăului va fi susţinut de România şi în interiorul UE fără a comenta. Este clar că nu va fi uşor şi probabil flexibilizări de poziţii trebuie găsite în ambele direcţii. Nu aş vrea să comentez mai mult, dar conflictul trebuie rezolvat”, a afirmat Băsescu.

El a reiterat însă că în soluţia care va fi identificată, indiferent care va fi aceasta, „R.Moldova trebuie să plece de la premiza că nicio palmă de pământ nu se cedează”.

Preşedintele Băsescu a arătat că parafarea la Summitul de la Vilnius din noiembrie a acordurilor de asociere şi de liber schimb ale Chişinăului cu UE va face „ireversibil” drumul european al ţării vecine.

Preşedintele a spus că speră că până la sfârşitul anului să fie încheiate şi negocierile Chişinăului cu UE pentru acordul de liberalizare a vizelor.

El şi-a exprimat şi speranţa că Chişinăului îi vor trebui mai puţin de 10 ani după ratificarea acordului de asociere până la aderarea efectivă la UE, având în vedere că României i-a fost necesar un deceniu.

Preşedintele a mai menţionat că R. Moldova are şi şansa că va primi cele câteva zeci de mii de pagini ale acquis-ului comunitar traduse în limba română de către autorităţile de la Bucureşti, în cadrul procesului de aderare al ţării noastre.

„Aş dori tare mult ca dumneavoastră să fiţi mai pregătiţi decât am fost noi pentru ceea ce înseamnă parcursul de intrare în UE. Este un parcurs dificil, cu multe reforme ale instituţiilor, de multe ori vor părea impuse de Guvern şi aşa vor trebui să fie pentru că este extrem de dificil să aştepţi până când societatea unei ţări înţelege necesitatea reformelor”, le-a mai spus Băsescu reprezentanţilor societăţii civile din R.Moldova.

Băsescu: Poate după ce îmi voi termina mandatul voi cere cetăţenia R. Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru ProTV Chişinău, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, „poate”, cetăţenia moldovenească, în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

Şeful statului român a făcut o vizită, miercuri, la Chişinău, în care s-a întâlnit cu preşedintele, premierul şi preşedintele Parlamentului din R. Moldova, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. În încheierea vizitei, Băsescu a acordat un interviu pentru ProTV Chişinău.

„Poate după ce îmi voi termina mandatul voi cere cetăţenia Republicii Moldova, în semn de respect pentru Republica Moldova şi ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această ţară”, a spus Băsescu, citat de ProTV Chişinău.

El a precizat că a regăsit Chişinăul mai hotărât ca oricând pe drumul pro-european, menţionând, pe de altă parte, că aceasta n-a fost ultima lui vizită în Republica Moldova în calitate de preşedinte al României.

Băsescu a răspuns şi criticilor comuniştilor moldoveni, care au comparat vizita sa cu cea a lui Ion Antonescu, din 1941, care a avut loc tot în 17 iulie: „Mă surprinde, că Vladimir Voronin vorbeşte limba română, s-a nascut în Romania Mare. Oare cum poţi să vorbeşti aşa despre ţara în care te-ai născut? (…) În plus, vizita mea se apropie de sfârşit şi n-am deschis niciun lagăr, n-am organizat niciun progrom, nicio concentrare de romi sau evrei”.

Traian Băsescu a explicat că l-a sprijinit pe Vladimir Voronin în campania electorală din 2005 pentru că acesta părea pro-european convins. „Acum înţeleg că s-a făcut asiatic, deşi este născut la Dubăsari. Şi uită un lucru domnul preşedinte Vornonin: că era şef al acestui stat şi nu i s-a permis să ajungă la mormântul părinţilor. Eu n-aş uita lucrul ăsta, dacă aş fi în locul dânsului”.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, miercuri, la Chişinău, o întâlnire cu primarul Dorin Chirtoacă, acesta spunând că Băsescu ar putea, „în glumă sau în serios”, să devină cetăţean moldovean şi „să continue lupta de pe celălalt mal al Prutului”, situaţie asemănătoare cu cea a domnitorului Cuza.

„Cu titlu de glumă, dar cine ştie, poate fi şi serios, când avem noi alegerile parlamentare anul viitor, este exact perioada când îşi aduce la împlinire mandatul al doilea de preşedinte şi dacă doreşte, poate obţine cetăţenia R.Moldova şi poate continua lupta de pe acest mal al Prutului, împreună cu noi”, a declarat Chirtoacă la finalul întrevederii cu Băsescu de la Primăria Chişinăului.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...