Rusia va putea utiliza apărarea antiaeriană la graniţa Belarusului cu Ucraina şi UE – proiect

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a introdus în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) un proiect de lege care va permite utilizarea de către Moscova a sistemelor de apărare antiaeriană la graniţa Belarusului cu Ucraina şi ţări membre ale Uniunii Europene (Polonia, la vest, şi Lituania şi Letonia, la nord-vest), relatează vineri publicaţiile electronice Depo.ua şi Rbc.ua, care citează site-ul oficial al Dumei de Stat.
Economica.net - vin, 11 aug. 2017, 11:15
Rusia va putea utiliza apărarea antiaeriană la graniţa Belarusului cu Ucraina şi UE - proiect

Mai exact, Putin cere Dumei să ratifice protocolul cu privire la ‘introducerea unor modificări şi completări la Acordul între Federaţia Rusă şi Republica Belarus privind protecţia comună a frontierei externe a Uniunii statale în spaţiul aerian şi crearea unui sistem unic regional de apărare antiaeriană între cele două ţări din 3 februarie 2009’.

Potrivit Rbc.ua, acest protocol a fost semnat pe 2 noiembrie 2016 şi operează modificări la nivelul structurii organizatorice a forţelor armate din cele două ţări şi în ceea ce priveşte utilizarea de arme şi echipamente de apărare antiaeriană.

În martie acest an, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a operat şi el o serie de modificări în textul acordului privind utilizarea în comun cu Rusia a sistemelor de apărare antiaeriană. În acest context, jurnaliştii ucraineni ţin să menţioneze că textul cu modificările operate de şeful statului belarus nu a fost dat publicităţii.

Agenţia de presă Unian relatase că de partea rusă se observă o mobilizare intensă de echipamente militare în direcţia Ucrainei. ‘În aceste noi fotografii, tehnica militară nu se îndreaptă spre Belarus, unde în septembrie sunt programate aplicaţiile ‘Zapad-2017′, ci într-o altă direcţie’, declarase pentru Unian jurnalistul Andrei Ţaplienko, indicând că mobilizări de trupe au fost observate în regiunile ruse Voronej, Krasnodar, precum şi în Crimeea, adică în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Analistul militar ucrainean Iuri Butusov a explicat mai târziu că această mobilizare de forţe şi concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina are legătură cu rotaţia constantă a trupelor şi cu organizarea de manevre, dar el nu exclude ca la aceste manevre să fie experimentat şi scenariul unei invazii în Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...