S-au scumpit ouăle la poarta fermei. Avem a doua cea mai mare majorare de preț săptămânală din UE

În ultima săptămână a lunii martie, prețul ouălor la poarta fermei a crescut cu peste 3%, a doua cea mai mare majorare de preț dintre statele membre. Față de perioada similară a anului trecut, creșterea nu este încă semnificativă.
Economica.net - Dum, 05 apr. 2020, 09:37
S-au scumpit ouăle la poarta fermei. Avem a doua cea mai mare majorare de preț săptămânală din UE

Pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile pascale, prețul mediu al ouălor la poarta fermelor din România începe să crească, arată ultimele date publicate de Comisia Europeană aferente săptămânii 23-28 martie. Suta de kilograme se apropie de 99 de euro, după o majorare de 3,2% față de săptămâna anterioară, adică a doua cea mai mare din UE după Slovenia,unde prețurile medii la poarta fermelor s-au majorat cu 7%. Comparativ cu luna anterioară, creșterea din România a fost de numai 1,7%, iar dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut vorbim despre un plus de 0,6%.

Trendul este astfel ușor diferit față de restul statelor UE, în celelalte țări membre înregistrându-se o scădere a prețurilor de la o săptămână la alta, dar o creștere importantă față de anul trecut. De luat în calcul și faptului că prețurile sunt exprimate în euro, iar moneda națională s-a depreciat semnificativ în ultima perioadă.

Spre exemplu, în lei, în luna februarie, prețurile au scăzut față de perioada similară a lui 2019 cu 5,5%, până la 476,7 lei suta de kilograme, în timp ce exprimat în euro, prețul s-a diminuat cu 6,1%, până la 99,6 euro suta de kilograme.

La nivel european, prețul mediu pentru 100 de kilograme de ouă a ajuns la 141,2 euro, cu 0,2% mai puțin decât în săptămâna anterioară, dar în creștere față de luna anterioară (plus 2,8%) dar și raportat la perioada similară a lui 2019 (plus 9,6%).

În România, cel mai mare preț din acest an s-a înregistrat în săptămâna care a început cu 6 ianuarie și a fost de 112,3 euro suta de kilograme.

 

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...