S-au scumpit ouăle la poarta fermei. Avem a doua cea mai mare majorare de preț săptămânală din UE

În ultima săptămână a lunii martie, prețul ouălor la poarta fermei a crescut cu peste 3%, a doua cea mai mare majorare de preț dintre statele membre. Față de perioada similară a anului trecut, creșterea nu este încă semnificativă.
Economica.net - Dum, 05 apr. 2020, 09:37
S-au scumpit ouăle la poarta fermei. Avem a doua cea mai mare majorare de preț săptămânală din UE

Pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile pascale, prețul mediu al ouălor la poarta fermelor din România începe să crească, arată ultimele date publicate de Comisia Europeană aferente săptămânii 23-28 martie. Suta de kilograme se apropie de 99 de euro, după o majorare de 3,2% față de săptămâna anterioară, adică a doua cea mai mare din UE după Slovenia,unde prețurile medii la poarta fermelor s-au majorat cu 7%. Comparativ cu luna anterioară, creșterea din România a fost de numai 1,7%, iar dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut vorbim despre un plus de 0,6%.

Trendul este astfel ușor diferit față de restul statelor UE, în celelalte țări membre înregistrându-se o scădere a prețurilor de la o săptămână la alta, dar o creștere importantă față de anul trecut. De luat în calcul și faptului că prețurile sunt exprimate în euro, iar moneda națională s-a depreciat semnificativ în ultima perioadă.

Spre exemplu, în lei, în luna februarie, prețurile au scăzut față de perioada similară a lui 2019 cu 5,5%, până la 476,7 lei suta de kilograme, în timp ce exprimat în euro, prețul s-a diminuat cu 6,1%, până la 99,6 euro suta de kilograme.

La nivel european, prețul mediu pentru 100 de kilograme de ouă a ajuns la 141,2 euro, cu 0,2% mai puțin decât în săptămâna anterioară, dar în creștere față de luna anterioară (plus 2,8%) dar și raportat la perioada similară a lui 2019 (plus 9,6%).

În România, cel mai mare preț din acest an s-a înregistrat în săptămâna care a început cu 6 ianuarie și a fost de 112,3 euro suta de kilograme.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...