Sarabanda insolvenţelor imobiliare: Datorii de un sfert de miliard de euro

Cinci proiecte importante au intrat anul acesta în insolvenţă, printre care şi proiectele de lux Ibiza Sol şi Alia Apartments, dar şi proiectul construit de socrul lui Şerban Huidu. ECONOMICA.NET îţi spune care sunt datoriile lăsate în urmă de proiectele care nu au supravieţuit crizei imobiliare.
Andrada Ghira - lun, 03 sept. 2012, 21:02
Sarabanda insolvenţelor imobiliare: Datorii de un sfert de miliard de euro

Cele mai importante proiecte rezidenţiale care au intrat anul acesta în era isolventei lasă în urmă datorii cumulate de aproape 250 de milioane de euro, aşa cum reiese din tabelele preliminare ale creanţelor. Băncile îşi vor banii înapoi, la fel şi cei care au plătit avansuri pentru o locuinţă, însă mulţi creditori nu-şi vor mai vedea banii.

În toamna anului trecut, firma prin care a fost construit proiectul de lux Ibiza Sol şi-a cerut insolvenţa. Însă în ianuarie 2012 Alpha Bank a apelat la aceeaşi metodă pentru a-şi recupera banii. În mai, firma Euro Insol, deţinută de Remus Borza, cel care se ocupă de insolvenţa Hidroelectrica şi Asmita Gardens, preia mandatul de asministrare la cererea creditorilor. Însă până la această schimbare, Sierra Quadrant, administratorul numit inițial, a întocmit tabelul preliminar al creditorilor, din care reiese că valoarea totală a creanţelor este de 60 de milioane de euro. Datele au fost furnizare de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) exclusiv pentru ECONOMICA.NET.

Cine şi cât are de recuperat din insolvenţa Ibiza Sol

Cei mai mulţi bani îi au de recuperat băncile Alpha Bank şi Raiffeisen Bank, fiecare câte 18,4 milioane de euro, dar şi unicul acţionar al firmei, grupul spaniol MacArthur, Patton Y Asociados, care are de recuperat aproape aceeaşi sumă ca şi băncile. În tabelul preliminar întocmit de Sierra Quadrant, valoarea totală a creanţelor era de 60 de milioane de euro, dar potrivit Euro Insol, datoriile sunt de 54,7 milioane de euro.

Apartamentele din Ibiza Sol au fost scoase din nou la vânzare în luna iulie a acestui an, cu preţuri substanţial reduse faţă de perioada dinainte de intrare în insolvenţă, au declarat pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii Ibiza Sol.

Insolvenţa Citadella Titan, datorii de 18,3 milioane de euro

Pe 26 ianuarie, BRC Business Group, care a finalizat proiectul cu 200 de locuiţe Citadella Titan, a intrat în insolvenţă.

Cel mai mare creditor garantat este Banca Comercială Română (BCR), cea care a şi finanţat proiectul şi care are de recuperat 8,94 milioane de euro. Valoarea creanţelor salariale este de 2.245 de euro, iar cele bugetare ajung la 160.000 de euro. În categoria creanţelor chirografare sunt încrişi oamenii de afaceri israelienii care au investit în proiect. În total, valoarea creanţelor din această categorie se ridică la 9,2 milioane de euro.

Începutul lui 2012, valuri de insolvenţe în rândul proiectelor imobiliare

După de a încercat să se apere de creditori prin concordat preventiv, firma Alia inmobiliaria, care a construit unui dintre cele mai scumpe proiecte din Capitală, şi-a cerut insolvenţa. La fel s-a întâmplat şi în cazul proiectului construit de socrul lui Şerban Huidu.

Alia Inmobiliaria, firma prin care a fost construit proiectul din apropierea Arcului de Triumf a intrat în insolvenţă pe 24 februarie. Cea mai mare datorie a dezvoltatorului este către Unicredit Bank Austria (prin Unicredit Tiriac Bank), de 34,14 milioane de euro, după cum reiese din tabelul preliminar rectificat al creanţelor, furnizat exclusiv de ONRC pentru ECONOMICA.NET . Cu tot cu creanţele salariale (9.000 euro), bugetare (180.000 euro) şi chirografare (7,9 milioane euro), creditorii au de recuperat 2,2 milioane de euro. În total, valoarea creanţelor se ridică la 42,2 milioane de euro.

Parte a grupului spaniol Alius, compania Alia Inmobiliaria a finalizat în 2010 proiectul de lux din zona Arcul de Triumf, care cuprinde 124 de apartamente în trei blocuri. Investiţia în proiect a fost de 50 de milioane de euro, iar preţurile medii de vânzare anunţate la finalizarea proiectului în octombrie 2010 au fost de 2.000 – 2.500 de euro pe metru pătrat. Atunci, oficialii companiei au anunţat că au vândut 45% din proiect.

Ce datorii a lăsat în urmă proiectul socrului lui Şerban Huidu, Matei Vintilă

Socrul lui Huidu, fostul senator Mihai Vintilă, plănuia să ridice 600 de apartamente în Bucureşti. Din tabelul preliminar şi rectificat al Conimpex Company, reiese că trei bănci şi două societăţi de creditare au fost înscrise în categoria creanţelor garantate şi au de recuperat milioane de euro. Credit Europe Bank are de recuperat 12,2 milioane de euro, Banca Carpatica 11,7 milioane de euro, iar BRD este înscrisă cu 3,3 milioane de euro. Piraeus Leasing IFN are de recuperat 2,4 milioane de euro şi Afin Leasing un milion de euro. Cu tot cu datoria către ANAF, totalul creanţelor garantate depăşeşte 30 de milioane de euro.

Cele mai mari datorii se regăsesc în categoria creanţelor subordonate (n.r. – creanţe izvorâte din creditele acordate debitoarei de către un asociat sau acţionar deţinând cel puţin 10% din capitalul social, respectiv din drepturile de vot în adunarea generală a asociaţilor), unde pe lângă Matei Vintilă, sunt înscrise şi fiicele acestuia.

Cea mai mare creanţă aparţine soţiei lui Şerban Huidu: 33,1 milioane de euro. Matei Vintilă a fost încris cu o creanţă de 25,6 milioane de euro, faţă de cea solicitată de 26,8 milioane de euro. Şi cumanta lui Huidu are de recuperat peste 8 milioane de euro. În total, au fost acceptate creanţe subordonate în valoare de 1,3 milioane de euro, iar alte 71 de milioane de euro au fost admise provizoriu şi sub condiţie.

Astfel, din totalul creanţelor solicitate de 116,2 milioane de euro, au fost admise doar 40 de milioane de euro, iar alte peste 72 de milioane de euro sunt admise doar provizoriu şi sub condiţie.

Insolvenţă cu Bellevue

La începutul lunii mai, firma braşoveană Gabi’s Development, care a finalizat în 2010 proiectul Bellevue Residence, intra în insolvenţă. Firma este este deţinută de două persoane fizice, Gabriel Stan (90% din părţile sociale) şi Laurenţiu Popelea (10%).

Valoarea totală a creanţelor este de 11,5 milioane de euro, din care Alpha Bank are de recuperat 8,3 milioane de euro. Creanţele bugetare sunt de 176.000 de euro, cele salariale de 6.400 de euro, iar cele chirografare depăşesc 1,3 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI CUM SE REORGANIZEAZĂ ASMITA GARDENS

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...