Scăderea sprijinului pentru regenerabile va cauza un exod al investitorilor – RPIA

Scăderea schemei de sprijin acordată de stat producătorilor de energie din surse regenerabile reprezintă un pericol pentru sector şi va cauza un exod al companiilor de profil, care se pregătesc să conteste măsura în instanţă, potrivit Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 14:10
Scăderea sprijinului pentru regenerabile va cauza un exod al investitorilor - RPIA

„Sunt foarte îngrijorat de ultimele declaraţii ale ministrului Energiei (Constantin Niţă – n.r.). România are potenţial în sectorul energiei regenerabile, dar începem să fim priviţi ca o ţară cu risc din cauza schimbărilor legislative în sector. Va fi un exod al companiilor dacă se va modifica legea. Ce imagine ne creăm în afară? Trebuie, totuşi, să fim pe harta lumii. Este singura industrie care aduce investiţii stăine în România. Chiar nu ne interesează asta?”, a declarat pentru MEDIAFAX Doru Voicu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

El a arătat că o serie de companii vor să cheme în jrdecată instituţiile statului care promovează aceste modificări legislative.

Ministrul Niţă a declarat recent că Guvernul va modifica legea privind acordarea de certificate verzi, motivând că nu poate fi distrusă industria românească de dragul celei regenerabile.

Investitorii în producţia de energie regenerabilă sunt atraşi tocmai de schema de sprijin, una dintre cele mai generoase din Europa. Astfel, companiile care produc energie din surese alternative primesc gratuit de la stat certificate verzi, al căror număr variază în funcţie de tehnologie.

Certificatele verzi se acordă pentru cantitatea de energie produsă. Legislaţia obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători. Costul achiziţiei acestor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că preţul electricităţii a crescut şi continuă să crească. Pe de altă parte, costul tehnologiilor pentru producţia energiei alternative a scăzut.

Voicu a adăugat că RPIA îi va trimite lui Niţă o scrisoare deschisă în care va semnala problemele pe care schimbarea legii le-ar crea, menţionând printre riscuri cel de reglementare, la care băncile sunt extrem de atente.

„Numai ideea unor schimbări retroactive constituie un pericol. (…) Este o problemă foarte mare la nivel de încredere, pe care oamenii ăştia nu ştiu dacă o realizează, şi anume riscul de reglementare (perceput de bănci şi de investitori – n.r.). Este o chestiune de reputaţie, care se câştigă în ani şi se poate pierde într-o zi. Şi este o chestiune de miliarde de euro pierduti”, a spus Voicu.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Aceste instalaţii reprezintă mai mult de 10% din capacitatea de producţie a energiei la nivel naţional. Totodată, sunt în teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW şi unităţi pe biomasă de 1 MW.

Alte sute de proiecte sunt în diverse faze de avizare şi construcţie, dar capacităţile lor depăşesc cu mult posibilităţile reţelelor de transport a energiei de a le prelua şi a le include în consumul final.

Pe de altă parte, Tanselectrica, operatorul reţelei naţionale de transport al energiei, a arătat că nu poate conecta la reţea o putere mai mare de 3.500 MW instalaţi în unităţi de producţie regenerabile.

România a decis să sprijine producţia de energie regenerabilă pentru a atinge, în 2020, obiectivul ca 20% din energia consumată să provină din surse alternative.

Potrivit lui Voicu, dacă în acest an s-ar ajunge la o putere de 4.000 MW în unităţi regenerabile, România şi-a atinge cota de 20%, iar preţul certificatelor verzi ar scădea, astfel că şi presiunea pe preţurile finale ar fi mai mică.

În prezent, certificatele verzi se tranzacţionează la valorile maxime, din cauza cererii mari şi a ofertei reduse.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările evoMAG către sectorul public au crescut cu 20% anul acesta
Vânzările evoMAG către sectorul public au crescut cu 20% anul acesta
Vânzările evoMAG către sectorul public au crescut cu 20% în acest an, pe fondul unei cereri mai mari din partea instituțiilor, ce reflectă, potrivit companiei, nevoia concretă de digitalizare......
Europa Centrală: Băncile centrale vor să încheie ciclul majorării dobânzilor, chiar dacă presiunile inflaţioniste se menţin
Europa Centrală: Băncile centrale vor să încheie ciclul majorării dobânzilor, chiar dacă presiunile inflaţioniste ...
Autorităţile bancare din Europa Centrală caută să încheie ciclul majorării dobânzilor, care durează de anul trecut, ...
Dezvoltatorul de software RebelDot deschide, la Cluj-Napoca, al treilea birou din România și sediul central al companiei
Dezvoltatorul de software RebelDot deschide, la Cluj-Napoca, al treilea birou din România și sediul central al companiei
RebelDot, companie de dezvoltare software din Cluj, deschide al treilea birou în țară și sediul principal al companiei, ...
PayPo, liderul serviciilor de plăți amânate din Polonia, se lansează în România și se integrează cu Modivo
PayPo, liderul serviciilor de plăți amânate din Polonia, se lansează în România și se integrează cu Modivo
Compania poloneză PayPo, lider pe segmentul Buy Now Pay Later (BNPL) în Polonia, anunță lansarea pe piața din România ...