EXCLUSIV De ce sunt de vină pentru preţurile mari la energie chiar funcţionari ai statului român

Studiul de adecvanță al Transelectrica, cu care Guvernul va merge la Bruxelles pentru a explica de ce e sunt vitale pentru România centralele pe cărbune din Oltenia, conține și o constatare extrem de interesantă, făcută chiar de responsabilii Operatorului Pieței de Energie, OPCOM, în premieră: prețurile din piețele de energie, plătite în final de consumatori, prin facturi, sunt trase în sus de prețurile din piața de echilibrare. Iar din ce arată datele, prețurile au crescut ca urmare a unei intervenții a reglementatorului, ANRE, care a schimbat regulile pe această piață anul trecut.
Mihai Nicuţ - mar, 01 oct. 2019, 18:51
EXCLUSIV De ce sunt de vină pentru preţurile mari la energie chiar funcţionari ai statului român

Întâi, vă prezentăm un  grafic referitor la evoluţia preţurilor la energie pe toate pieţele importante, aşa cum apare în studiul de adecvanţă al Sistemului Electroenergetic Naţional, făcut de Transelectrica şi care va fi prezentat Comisiei Europene în încercarea Guvernului de a obţine schema de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia, despre care am scris AICI

Mai întâi, concluziile din document, exact așa cum apar scrise:

“Din alura curbelor se constată congruența dintre prețurile energiei în livrare ca urmare a contractelor încheiate pe piețele centralizate de contracte bilaterale de energie electrică și prețurile pe PZU.Concluzia operatorului pietei de energie electrica si gaze naturale, OPCOM, este ca tendința de creștere a prețurilor pe piețele centralizate de contracte bilaterale de energie electrică este determinată de evoluția crescătoare a prețurilor înregistrate pe PZU care sunt influențate de prețurile de deficit din Piața de Echilibrare”.

Şi acum, explicaţiile și posibilii vinovați

După cum vedeţi pe grafic, linia neagră este cea a preţurilor de deficit din piaţa de echilibrare (PE) şi, aşa cum puteţi vedea mai sus, şi cum este şi concluzia operatorului pieţei, OPCOM, linia galbenă, care arată evoluţia preţurilor de pe piaţa spot (PZU) urmează clar evoluţia liniei negre.

Iar Operatorul Pieței OPCOM a scris că preţurile spot, care au tras după ele preţurile din pieţele la termen, au fost influenţate de preţurile din PE.

Aşa cum se poate constata, preţul de deficit din piaţa de echilibrare a crescut abrupt, începând de la jumătatea verii şi au atins vârful în toiul iernii. Ce nu se spune aici este că că preţurile din PE au crescut şi ca urmare a unei reglementări a ANRE, deci a unei intervenţii administrative. Iată de ce:

La finalul lui ianuarie 2018, intra în vigoare Ordinul 31/2018 al preşedintelui ANRE, referitor la modificarea unor regulamente ale PE. Relevant pentru discuţia e faţă este o prevedere care a intrat în vigoare şase luni mai târziu, deci la finalul lunii iulie, şi care a eliminat o prevedere din regulile se funcţionare a pieţei de echilibrare: ecartul obligatoriu între cele mai mici şi cele mai mari preţuri

Pentru cei mai puţin familiarizaţi, piaţa de echilibrare este cea cu cele mai mari preţuri la energie, unde vând producătorii care sunt cei mai flexibili sau au capacităţi de rezervă disponibile şi cumpără producătorii care au creat un dezechilibru între ce au anunţat anterior că produc şi ce au produs de fapt (producţia mai mică decât cea estimată). Este practic, “ultima piaţă”, în care se asigură egalitatea perfecta între producţia de energie şi consum la nivelul sistemului. Cine se dovedeşte că nu a produs (sau cumpărat) energia pe care a anunţat anterior că o vinde, a creat un deficit sistemului, deci va cumpăra energie la preţ de deficit. Vinde cine are energie disponibilă atunci-ofertele pentru această piaţă sunt acceptate într-o ordine de merit, în funcţie de preţ, de regulă mai ales centralele hidro, care au capacitatea de a “intra” foarte rapid în sistem.

Ei bine, înainte e apariţia acestui ordin, exista un “ecart” de 250 lei/MWh pentru diferența dintre prețurile maxime și cele minime pe care participanții le pot oferi pe piața de echilibrare. Ordinul 31 a eliminat acest ecart, iar consecinţa a fost, aşa cum se observă, creşterea spectaculoasă a preţurilor pe această piaţă.

Singura limitare care a mai rămas referitoare la PE este un plafon de 450 lei/MWh stabilit pentru diferența dintre prețurile de pe piaţa spot și prețurile maxime de ofertare de pe piaţa de echilibrare. Ceea ce înseamnă că, spre exemplu, în data de 19 septembrie, când a fost înregistrat cel mai mare preț orar din istorie pe piața spot (750 lei/MWh), limita până la care ar fi putut ajunge prețurile în piața de echilibrare a fost de peste 1.000 de lei/MWh (prețul mediu de închiedere a PZU a fost de 578 de lei

Ce ar putea urma

Este pentru prima dată când apare, asumat clar de către o instituție (de data aceasta Operatorul Pieței, OPCOM) faptul că creșterea prețurilor din piața de energie este determinată și de prețurile din piața de echilibrare. Și, după cum se vede clar din grafic, prețurile au crescut susținute și de introducerea acelei reglementări de către ANRE: a fost ridicat ecartul de 250 de lei/MWh.

În viitorul design al pieței de energie, dat de noile reglementări europene, se vor schimba și din regulile pieței de echilibrare, spun reprezentanții ANRE, care apreciază însă că se tranzacționează prea multă energie pe această piață. 

Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcției Generale Piața de Energie și Prețuri din cadrul ANRE, a spus că, uneori, piața de echilibrare are un volum prea mare “ar trebui să fie de 1% din consum, dar se ajunge și la 6-7%”, a spus el..

Iar cifrele arată exact asta. Spre exemplu, în data de 27 august,(dată luată în calcul aleator, dezechilibrele pe septembrie nu sunt încă disponibile) la ora 21.00, sistemul era în dezechilibru cu o valoare de 416 MWh/h, potrivit datelor centralizate de OPCOM, în condițiile unui consum de circa 8.000 MWh în acel interval orar. Deci mult peste acel procent de 1%.

Dumbrăveanu spune că regulile pieței de echilibrare se vor schimba, odată cu noul regulament de funcționare a pieței de energie electrică, ce va trebui adoptat și de România: va fi un singur preț (nu două, ca acum, cel de deficit și cel de excedent), limitările legate de prețuri trebuie eliminate, și și această piață va funcționa în regim cuplat cu piețele din Europa (așa cum funcționează acum PZU).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Multinaționalele anunță „Apocalipsa după COVID 19”: Cresc taxele și explodează procesele și executările silite. Guvernele lumii, din ce în ce mai îndatorate
Multinaționalele anunță „Apocalipsa după COVID 19”: Cresc taxele și explodează procesele și executările ...
Companiile multinaționale văd un viitor trist, în contextul pandemiei cu Coronavirus. Aproape 60% cred că guvernele lumii ...
Coronavirus: Majoritatea germanilor sprijină vaccinarea obligatorie anti-COVID-19
Coronavirus: Majoritatea germanilor sprijină vaccinarea obligatorie anti-COVID-19
Aproape două treimi din populaţia Germaniei susţine vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 - o propunere care urmează ...
Rafila: Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină
Rafila: Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, în contextul confirmării primelor două cazuri cu varianta ...