Scandalul Renault ar putea îngreuna vânzarea unei participaţii deţinute de statul francez

Declinul accentuat al acţiunilor Renault, după ce la sediul companiei franceze au avut loc o serie de percheziţii posibil legate de consecinţele scandalului motoarelor trucate de la Volkswagen, va face mai dificilă vânzarea unei participaţii deţinute de statul francez la producătorul auto, aşa cum era planificat, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - vin, 15 ian. 2016, 08:12
Scandalul Renault ar putea îngreuna vânzarea unei participaţii deţinute de statul francez

La Bursa de la Paris, acţiunile Renault înregistrau joi un declin de 22% şi au închis în scădere cu 10,3%, la 77,75 euro, compania pierzând cinci miliarde de euro din capitalizarea de piaţă. A fost cea mai slabă zi pentru acţiunile Renault de când compania a fost pentru prima dată listată, în 1994, arată datele Reuters.

Statul francez a ‘pierdut’ joi 1,16 miliarde de euro (1,26 miliarde de dolari) din valoarea participaţiei deţinute la Renault. Statul este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de aproape 20%.

‘Acest scandal va încetini procesul în urma căruia Guvernul de la Paris renunţă la participaţia deţinută la Renault, acum va fi mai complicat să vândă rapid acţiunile’, a apreciat analistul Bertrand Rakoto, de la compania franceză D3 Intelligence.

Rezultatele preliminare ale testelor au arătat că emisiilor vehiculelor produse de Renault şi alţi producători auto străini depăşesc limitele, a anunţat joi ministrul francez al Ecologiei şi Transporturilor, Segolene Royal.

Declinul acţiunilor complică planul Franţei de a vinde 5% din producătorul auto, pe fondul disputelor dintre alianţa Renault – Nissan şi Guvernul de la Paris.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, echilibrul între Renault şi Nissan în cadrul alianţei a devenit un subiect tensionat după ce, în luna aprilie, statul francez şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-şi dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.

Luna trecută, Renault şi Guvernul francez au ajuns la un acord în urma căruia Parisul îşi va limita drepturile de vot la Renault, atenuând astfel interferenţele autorităţilor franceze asupra Nissan. Boardul Renault, care include doi reprezentanţi ai Executivului, a acceptat în unanimitate ca statul să-şi menţină dreptul de a-şi dubla puterea votului din aprilie 2016, iar în schimb aceste drepturi de vot vor fi plafonate la 17,9%, cu excepţia anumitor circumstanţe.

Acordul reprezintă un efort de stabilizare a alianţei, după ce Franţa şi-a majorat participaţia la Renault la 19,74%, fără să-l informeze înainte pe directorul general al alianţei, Carlos Ghosn.

Majorarea participaţiei a provocat discuţii privind reechilibrarea structurii alianţei, care a fost creată când Nissan era în pragul falimentului. De atunci, producătorul auto nipon a devenit mai profitabil decât Renault, şi are o capitalizare bursieră mai ridicată decât a companiei franceze, sporind temerile privind viabilitatea structurii alianţei chiar înainte de decizia autorităţilor de la Paris.

În aprilie, când Guvernul de la Paris şi-a majorat participaţia la Renault, acţiunile companiei se tranzacţionau la aproximativ 88 euro. În 26 mai 2015, înregistrau un nivel ridicat, de 100,25 euro, în timp ce joi titlurile au închis în scădere cu 10,3%, la 77,75 euro.

Renault a fost înfiinţat în 1898 şi a fost preluat de Guvernul francez în 1945. Acţiunile companiei au fost vândute investitorilor privaţi începând din 1990, ca parte a programului de privatizare.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...