Schimbare importantă pentru toți șoferii: Nu mai trebuie să sune ei, în caz de daună pe RCA, îi sună în câteva minute firma de asigurare. Peste 60.000 de șoferi au deja aplicația gratuită

În urma unei modificări a legislației RCA despre care Economica a scris în premieră, Biroul Asigurătorilor Auto din România(BAAR), a lansat aplicația "Amiabila". În prezent, peste 60.000 de oameni au dat jos această aplicație, care elimină formularul printat de constat amiabil, a cărui completare era un coșmar pentru șoferi, și în jur de 2.500 de șoferi și-au rezolvat deja dauna pe această cale, conform datelor BAAR.
Ion Dobreanu - mie, 14 dec. 2022, 22:20
Schimbare importantă pentru toți șoferii: Nu mai trebuie să sune ei, în caz de daună pe RCA, îi sună în câteva minute firma de asigurare. Peste 60.000 de șoferi au deja aplicația gratuită

Aplicația „Amiabila”, a cărei lansare a fost anunțată de Economica  încă din luna mai, și care a intrat pe piață în urmă cu două luni, a adunat deja peste 60.000 de utilizatori, iar 2.500 de persoane și-au rezolvat mai rapid daunele din accidente prin intermediul ei, arată datele BAAR.

Președintele Biroului, Mădălin Roșu, a declarat, într-o întâlnire cu specialiștii din domeniu, că asigurătorii au înțeles deja că această aplicație le oferă șansa să devină mai credibili în fața asiguraților și a păgubiților și că, pe măsură ce oamenii folosesc aplicația în locul formularului clasic, a cărui completare durează zeci de minute, asistăm la o schimbare de paradigmă în domeniu.

” Am fost fericit să ascult discuții dintre oamenii noștri și păgubiți, în care celor din urmă nu le venea să creadă că au fost sunați pentru constatarea daunei într-un interval de câteva minute de la completarea formularului în aplicație. În mod normal, păgubitul trebuie să sune pentru constatare și să aștepte uneori zeci de minute pentru a intra în legătură cu un operator. Acum, procesul este inversat. Sună asigurătorii și cred că acest lucru este un stimulent și pentru concurența în piață. Am reușit, și cu sprijinul autorităților, să punem la punct un sistem de constatare amiabilă cu care putem să ne mândrim în Europa. Sunt încă țări care funcționează pe sistemul vechi, lansat în anii ”60″, a declarat Roșu.

Cum funcționează „Amiabila”?

Asigurătorii RCA, împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România, pun la dispoziția asiguraților RCA. începând cu data de 15 octombrie 2022, aplicația digitala „Amiabila”, prin care conducătorii auto vor putea completa și în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”, în conformitate cu prevederile Normei ASF nr.18/2022, care modifică Norma ASF nr.20/2017. Noua soluție digitală reprezintă un moment istoric pentru piața asigurărilor, România făcând parte dintr-un grup restrâns de țări care au dezvoltat și oferit, până în prezent conducătorilor auto, o alternativă digitală la formularul de constatare amiabilă.

“BAAR a beneficiat în realizarea aplicației de sprijinul constant al organismului de Supraveghere, atât în etapa elaborării și aprobării de către ASF a prevederilor necesare în legislația secundară cât și prin suportul constant oferit de Autoritate, în transformarea multor activități din sfera fizică, în cea digitală”, declară Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

„Amiabila” nu înlocuiește actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari, ci reprezintă o alternativă de protocolare a accidentelor, simplă și eficientă, în acord cu transformarea digitală a societății.

Formularul de «Constatare amiabilă de accident» în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu acela pe suport de hârtie, conform prevederilor legale

În același timp, trebuie precizat că aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store direct pe telefonul mobil de tip smartphone.

“Amiabila are o interfață simplă, atractivă și intuitivă, precum și un nivel ridicat de siguranță a datelor. Aplicația reprezintă contribuția BAAR la oferta de soluții digitale inovatoare pe care o facem conducătorilor auto implicați în accidente ușoare, declara Sorin Greceanu , Director General BAAR”.

Modul de utilizare al Amiabila presupune parcurgerea câtorva pași simpli, sintetizați în cele ce urmează:

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...