Scoatem mașinile din trafic? Viceprimarul Capitalei propune abonamente STB – Metrorex pentru angajații din ministere

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu propune ca salariații din ministere să primească abonamente STB - Metrorex, astfel încât aceștia să utilizeze transportul în comun pentru a ajunge la serviciu. Măsura ar scoate mii de mașini din trafic, estimează reprezentantul PNL.
Ion Dobreanu - vin, 07 ian. 2022, 17:01
Scoatem mașinile din trafic? Viceprimarul Capitalei propune abonamente STB - Metrorex pentru angajații din ministere

„Utilizarea transportului public – STB și Metrorex – cel puțin de către angajații de la stat ar însemna să scoatem din traficul bucureștean câteva mii de mașini!”, scrie viceprimarul Capitalei pe pagina proprie de Facebook.

În acest sens, el spune că a început, zilele acestea, discuții cu reprezentanții ministerelor din Guvernul României pentru a-i convinge să achiziționeze abonamente de transport public, pe care să le pună la dispoziția salariaților din ministere.

„Vrem să convingem angajații din sistemul public să utilizeze autobuzul, troleul, tramvaiul sau metroul pentru a ajunge la serviciu”, explică Bujduveanu.

Potrivit lui, majoritatea sediilor ministerelor și a altor instituții de stat din București sunt poziționate în zona centrală a orașului, intens tranzitată în timpul zilei. Aceste sedii beneficiază de conexiuni cu o multitudine de linii ale transportului metropolitan (STB – Metrorex), fiind, de cele mai multe ori, mai ușor accesibile prin intermediul rețelei de transport public, mai spune viceprimarul Capitalei.

Acesta apreciază că sistemul public folosește abonamentul metropolitan mixt de transport și scoate din trafic mii de mașini. El prezintă și alte avantaje ale utilizării transportului în comun.

  • Fapt – un plin de combustibil costă, în medie, 320 de lei.
  • Fapt – un abonament mixt pentru transport public (STB – Metrorex) costă 140 lei/lună.
  • Fapt – utilizând transportul public, aportul pentru mediu și mobilitate este neprețuit.

„Transportul public generează beneficii importante pentru fiecare dintre bucureșteni: este mai ieftin, mai nepoluant și creează mobilitate în Capitală. Cu aceste argumente cred că voi convinge mare parte dintre bucureștenii care lucrează în sistemul public să renunțe la mașini, în favoarea transportului public, atunci când merg la serviciu. Sunt pași către un mediu înconjurător mai sănătos, către mobilitate. Pași spre normalitate!”, conchide viceprimarul Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Politehnica Timișoara reglementează folosirea AI la examenele de licență. ”Este destul de clar că mulți vor încerca să folosească ChatGPT”
Politehnica Timișoara reglementează folosirea AI la examenele de licență. ”Este destul de clar că mulți vor încerca ...
Universitatea Politehnica Timișoara anunță că este printre primele instituții de învățământ public din România care reglementează folosirea aplicațiilor care folosesc inteligența......
România „devine cloud”. Majoritatea companiilor din ţara noastră planifică adoptarea tehnologiilor de acest fel, în următorii doi ani – raport PwC
România „devine cloud”. Majoritatea companiilor din ţara noastră planifică adoptarea tehnologiilor de acest ...
Aproximativ trei sferturi dintre companiile din România (71,4%) au iniţiat implementarea cloud-ului fie pentru mai multe ...
Lukaşenko: Există „arme nucleare pentru toţi”, dacă o altă ţară vrea să se alăture alianţei unei Uniuni Rusia-Belarus
Lukaşenko: Există „arme nucleare pentru toţi”, dacă o altă ţară vrea să se alăture alianţei unei Uniuni ...
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ...
Liderul PPE, Manfred Weber, cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE
Liderul PPE, Manfred Weber, cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE
Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - consideră ...