Scoţia: După autonomie, urmează independenţa? – AFP

Scoţia, unită cu Anglia în 1707 şi confruntată în prezent cu opţiunea independenţei, dispune deja din 1997 de o autonomie relativ largă în cadrul Regatului Unit, în care ea este una din cele patru componente, celelalte trei fiind Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, scrie marţi într-un comentariu AFP.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 13:45
Scoţia: După autonomie, urmează independenţa? - AFP

Ea are un parlament, Holyrood, şi un executiv, al cărui şef, Alex Salmond, militează puternic pentru independenţa Scoţiei.

Parlamentul, care are 129 de deputaţi aleşi prin scrutin proporţional, s-a întrunit prima dată în 1999. El deţine o parte din atribuţiile legislative care îi reveneau anterior parlamentului britanic şi controlează unele chestiuni de politică internă.

Forul legislativ scoţian are, de asemenea, competenţe în materie de educaţie, sănătate, locuinţe, mediu, justiţie şi transporturi, dar chestiunile referitoare la apărare şi politica externă ţin în continuare de Londra.

Ramură executivă a parlamentului, guvernul este condus din 2007 de Alex Salmond, care este liderul Partidului Naţional Scoţian /SNP/.

În opinia lui Salmond, autonomia de care dispune Scoţia din 1997 nu trebuie să fie decât o etapă spre independenţă.

Organizarea unui referendum privind independenţa Scoţiei în 2014 a fost aprobată prin acordul de la Edinburgh, semnat pe 15 octombrie 2012 de Alex Salmond şi premierul britanic David Cameron.

Dacă procentul opţiunilor de vot în favoarea independenţei este în prezent scăzut în sondaje, Scoţia a optat în schimb în favoarea repatrierii unei părţi din afacerile sale politice la referendumul din septembrie 1997.

Referendumul a avut loc la câteva luni după sosirea la putere în Marea Britanie a premierului laburist Tony Blair, care promisese să-i ofere mai multă autonomie Scoţiei, dar şi Ţării Galilor.

În 1979, un prim referendum a respins crearea unui parlament scoţian. Crearea parlamentului a fost apoi frânată aproape 20 de ani de guvernele conservatoare succesive de la Londra, toate fiind împotriva aspiraţiilor de independenţă a Scoţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...