1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Se schimbă regimul microîntreprinderii: Plafon de 700.000 de euro - contabilitate simplificată

Un proiect de OUG de pe site-ul Finanţelor arată că vor fi trecute în legislaţia naţională prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și Consiliului, potrivit căreia, sunt microîntreprinderi societăţile care la data bilanţului nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: total active 350.000 euro, cifra de afaceri netă 700.000 euro, numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar - 10. Microîntreprinderile vor beneficia de o serie de scutiri în privința raportării financiare.

24 oct, 2014 | ECONOMICA.net

Aşadar, cifra de afaceri de la care te vei putea numi microîntreprindere şi vei putea beneficia de acest regim de raportare mai relaxat creşte la 700.000 de euro, potrivit notei de fundamentare a proiectului citat.

Sistemul simplificat de contabilitate prevăzut de legislaţia românească nu îşi mai găseşte corespondent în noul cadru contabil comunitar, fixat de Directiva citată, a cărui intrare în vigoare trebuie asigurată de statele membre până la data de 20 iulie 2015.

Sfera entităţilor care vor întocmi situaţii financiare anuale în sistem simplificat se va extinde. Faţă de cerinţele actuale în funcţie
de care se poate aplica sistemul simplificat de contabilitate (acesta aplicându-se de persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă: sub 35.000 euro şi totalul activelor: sub 35.000 euro), criteriile care definesc microîntreprinderile sunt mult mai mari.

Astfel, un număr de 608.300 de firme se vor încadra în categoria microîntreprinderilor. Astfel, acestea vor beneficia de avantajele unei raportări financiare simplificate, faţă de cele 12.900 de entităţi care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate prevăzut de actuala legislație națională.

Noile reguli ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO