Primăria sectorului 6 a împrumutat circa 21 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a 85 de blocuri

AGERPRES - vin, 05 mart. 2021, 14:26
Primăria sectorului 6 a împrumutat circa 21 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a 85 de blocuri

Consiliul Local Sector 6 a aprobat contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) de până la circa 21 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a 85 de blocuri.

Hotărârea – adoptată cu 27 de voturi „pentru” – prevede că se aprobă contractarea directă a unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii în valoare totală de până la 21.050.000 de euro, în baza garanţiilor proprii, cu maturitate de până la 22 de ani, din care perioadă de tragere de până la 3 ani şi o perioadă de graţie de până la 5 ani pentru fiecare tranşă trasă din finanţarea rambursabilă contractată, potrivit termenilor de referinţă comunicaţi de Banca Europeană de Investiţii în data de 22 decembrie 2020.

Proiectul prevede împuternicirea primarului să negocieze termenii şi condiţiile finanţării externe rambursabile şi să semneze împrumutul.

Conform raportului de specialitate al proiectului, cele 85 de blocuri de locuinţe au 9.416 apartamente.

„Având în vedere bonitatea Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti, precum şi necesitatea structurării împrumutului astfel încât presiunea pe bugetul local în anii ce urmează să fie minimă, contractarea unei finanţări BEI reprezintă soluţia optimă de asigurare imediată a resurselor, ţinând cont de importanţa Programului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe (…) Avantajele finanţărilor BEI sunt reprezentate de: costuri avantajoase, perioade de creditare superioare finanţărilor interne (22 ani), obţinerea unei perioade de tragere/graţie de până la 5 ani, relaţia cu un partener extern care se bucură de o reputaţie internaţională la cel mai înalt nivel”, mai stipulează sursa citată.

Consilierul local PSD Simona Butacu a spus că va vota proiectul, însă l-a acuzat pe primarul Ciprian Ciucu de ipocrizie în campania electorală de la alegerilor locale.

„Evident că vom vota acest proiect, înţeleg perfect necesitatea obţinerii banilor, însă ceea ce vreau să subliniez este ipocrizia fără margini. Una dintre principalele teme de campanie a fost aceasta, împrumutul. (…) Astăzi, la 6 luni de la preluarea mandatului, veniţi în faţa noastră şi ne solicitaţi fix acelaşi lucru”, a declarat Simona Butacu.

Ciprian Ciucu a explicat că este nevoit să facă acest împrumut, care acoperă cheltuielile „nesăbuite” ale fostei administraţii.

„Detest acest împrumut, îmi este silă că trebuie să-l facem, este un împrumut care nu face nimic altceva decât să acopere cheltuielile nesăbuite ale fostei administraţii. Acest împrumut va acoperi găurile lăsate de fosta administraţie (…) Suntem puşi în faţa faptului de a nu avea ce face şi trebuie să plătim lucrările proaste pe care le-a derulat fosta administraţie, foarte scumpe, la nişte preţuri imense. Acest împrumut nu va merge pentru lucrări noi, din păcate, lucrări bine gândite, lucrări chibzuite. Toţi aceşti bani (…) vor acoperi lucrări, contracte în curs de derulare, altele dintre ele deja executate (…) suntem în aceeaşi logică din care nu putem ieşi, că, dacă nu vom plăti aceste facturi, vom înregistra arierate şi vom avea probleme la Trezorerie”, a afirmat Ciprian Ciucu.

Simona Butacu a menţionat că fosta administraţie a edilului Gabriel Mutu a trebuit să facă împrumuturi, deoarece a găsit „un dezastru” în urma mandatului de primar al lui Rareş Mănescu.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...