Şeful FP: Împărţirea capitalului Fondului la acţionari este mai avantajoasă decât dividendele

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), propune acţionarilor acestuia să păstreze la rezerve profitul net, căci distribuirea către aceştia a unor părţi din capitalul social este mai avantajoasă: nu este impozabilă. Acţionarii FP au aprobat deja reducerea capitaluluii FP cu 5% şi împărţirea diferenţei.  
Adrian N. Ionescu - vin, 07 mart. 2014, 10:55
Şeful FP: Împărţirea capitalului Fondului la acţionari este mai avantajoasă decât dividendele

„Datoria noastră este să facem ce este mai bine pentru acţionari şi, dacă este legal să distribuim din capitalul Fondului şi aceste sume nu sunt impozabile, atunci este  această variantă este mai bună”, a declarat, vineri, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), desemnat de Franklin Templeton Investment Management, administratorul FP.

Oficialul FP a răspuns,a stfel, la o întrebare referitoare la o eventuală evaziune fiscală pe care FP ar comite-o prin această variantă.

Franklin Templeton propune ca o sumă de peste 648 milioane de lei „să rămână nerepartizată în rezultatul reportat, având în vedere faptul că Administratorul Fondului a propus şi acţionarii au aprobat deja o distribuţie de 0,05 lei pe acţiune prin diminuarea capitalului social, urmare a reducerii valorii nominale a acţiunilor Fondului”, se spune într-un raport al FP trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii au aprobat diminuarea capitalului social de la peste 13.538 milioane de lei lei la 12.861 milioane de lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondului de la 1 Leu / acţiune, la 0,95 Lei şi distribuirea către acţionarii Fondului, înregistraţi la Depozitarul Central la data de 30 aprilie 2014, a diferenţei de 0,05 Lei pe acţiune, proporţional cu deţinerile lor în capitalul social plătit al Fondului Proprietatea.

Plata ar trebui să înceapă 30 de zile după ce diminuarea capitalului social menţionată mai sus, dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va aproba operaţiunea.

În cazul în care ASF nu ar aproba distribuiţia capitalului, atunci s-ar recurge la distribuţia de divindede. Profitul net al FP pe 2013 a fost de 682 de milioane de lei, dar diferenţa până la 648 de milioane trebuie virată la rezervele legale .

De fapt, şeful FP a repetat, în declaraţia sa, argumentaţia din raportul trimis la BVB:

„O astfel de distribuire de numerar către acționari este o opțiune mai eficientă din punct de vedere fiscal pentru acționarii Fondului. Pe baza înțelegerii actuale a legislației fiscale din România, nu vor exista impozite în România pentru Fond sau pentru acționarii săi în legatură cu această distribuire, ceea ce înseamnă că numerarul încasat de acţionari va fi mai mare cu impozitul care s-ar reține în cazul dividendelor”.

„Nu suntem lichidatori”

Administratorii FP de la Franklin Templeton, au fost deseori acuzaţi că aplică o strategie de „vânzare pe bucăţi” a Fondului, care va duce la desfiinţarea acestuia, mai devreme saumai târziu.

Nu au făcut nici un plasament semnificativ. În schimb au făcut mai multe operaţiuni care s-ar încadra în strategia amintită, sub presiunea fondurilor de investiţii, care au devenit cei mai influenţi acţionari şi care sunt însetate de cash.

FP a vândut integral pachetul de aproape 15% din acţiunile Trasngaz (TGN), peste 1% din acţiunile OMV Petrom (SNP) şi administratorii vor să mai vândă 5%, intenţionează să vândă un pachet semnificativ din acţiunile Conpet Ploieşti (COTE) şi a recurs la răscumpărarea de acţiuni FP, pentru a le anula, a reduce capitalul social în proporţia corespunzătoare, iar banii să-i distribuie acţionarilor.

Totuşi, „nu suntem lichidatori„, a declarat şi vineri, Greg Konieczny, managerul FP, insistând că strategia sa este de „a crea valoare pentru acţionari”, cu toate că deocamdată doar distribuie valoare.

Te-ar mai putea interesa și
Românii sunt cei mai generoşi europeni – sondaj
Românii sunt cei mai generoşi europeni – sondaj
Românii sunt cei mai generoşi dintre europeni, în condiţiile în care 26% dintre participanţii la un sondaj au spus că vor dona şi anul acesta de Crăciun, aşa cum au făcut în anii......
Românii aleg berea pentru sărbătorile din acest an – studiu
Românii aleg berea pentru sărbătorile din acest an – studiu
Românii intenţionează să achiziţioneze şi să consume în primul rând bere în acest an de sărbători, 49,3% dintre ...
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea inițială, de 275 euro/MWh
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea ...
Țările Uniunii Europene discută azi o propunere de plafonare a prețului gazelor la un nivel mai scăzut decât propunerea ...
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google a prezentat concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora ...