Şeful ANCOM: Taxa pentru multiplexurile de televiziune digitală va ajunge la câteva sute de mii de euro

Tariful perceput pentru închirierea multiplexelor de televiziune digitală terestră va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern /HG/ şi va ajunge la câteva sute de mii de euro, a declarat, pentru AGERPRES, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - lun, 27 ian. 2014, 11:31
Şeful ANCOM: Taxa pentru multiplexurile de televiziune digitală va ajunge la câteva sute de mii de euro

‘După încheierea etapei de consultare publică, urmează Hotărârea de Guvern /HG/, în care va fi stabilită taxa de licenţă pentru multiplexuri. Noi am propus o valoare, dar Secretariatul General al Guvernului iniţiază Hotărârea de Guvern. Nu pot să vă spun acum un tarif, vreau mai întâi să vedem ce părere are şi Ministerul de Finanţe. Tot ce pot spune este că în alte ţări taxa a fost zero, ceea ce nu cred că se va putea aplica în România. Sunt însă şi cazuri în care suma ajunge la câteva sute de mii de euro. Totuşi, nu sunt valori foarte mari. Să nu vă aşteptaţi la sume practicate la nivelul licenţelor pentru telefonia mobilă, de exemplu’, a afirmat Marinescu.

Şeful ANCOM a menţionat, totodată, că, imediat ce va fi emisă HG, se va întruni un Consiliu Consultativ pentru aprobarea caietului de sarcini, iar licitaţia poate fi organizată până la jumătatea lunii iunie 2014.

‘(…) după încheierea consultării publice, va fi organizat un Consiliu Consultativ cel mai probabil până la finele lunii februarie, în cadrul căruia vom avea faza finală a discuţiilor cu industria şi vom aproba caietul de sarcini. Sperăm ca până atunci să fie aprobată Hotărârea de Guvern cu taxa de licenţă, pentru că ea va trebui trecută în caietul de sarcini. De asemenea, trebuie să avem şi din partea CNA acea modalitate prin care furnizorii de conţinut pot opta pentru multiplex. Vrem să organizăm licitaţia pentru multiplexuri până la jumătatea lunii iunie, cu un an înainte să intre în vigoare licenţele /17 iunie 2015, n.r./. Până atunci o să finalizăm procedura de selecţie competitivă, iar între timp, până la intrarea în vigoare a licenţelor, câştigătorii vor putea să-şi dezvolte reţeaua’, a spus Cătălin Marinescu.

Prima fază a Strategiei de trecere la televiziunea digitală terestră va cuprinde opt mari oraşe, respectiv: Constanţa, Bucureşti (cu două emiţătoare), Craiova, Galaţi, Arad, Braşov, Sibiu şi Iaşi.

Printre posturile de televiziune interesate de Strategie de trecere la televiziunea digitală terestră se află: Naţional TV, Kanal D, Realitatea TV, Prima TV şi Antena 1, potrivit S.N. Radiocomunicaţii S.A.

La jumătatea lunii mai din 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil un proiect de HG pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.

Prin aprobarea acestuia, SNR va primi unul dintre cele cinci multiplexuri, ce vor fi acordate de statul român pentru tranziţia la TV digitală terestră, cu obligaţia de a retransmite TVR 1 şi TVR 2, dar şi unele posturi private care emit analogic terestru.

Transmisia analogică pe cale radio terestră a programului public TVR 2 va înceta treptat, pe regiuni, pe măsura implementării proiectului, respectiv prin transmisia în sistem digital, după un calendar agreat de către CNA, ANCOM şi operator. Întreruperea transmisiei programului public TVR 2 necesară implementării strategiei nu va depăşi 20 de zile calendaristice.

Cel târziu la data de 17 iunie 2015 va înceta orice emisie analogică de televiziune terestră. În perioada de tranziţie, până la acea dată, se va asigura de către SNR transmisia în paralel (simulcast) a programului public TVR1 în sistem analogic în banda VHF.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare la UE
Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare ...
Republica Moldova ar urma să înceapă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), dar Chişinăul mai are mult de muncă în ce priveşte reforma justiţiei, a declarat joi......
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Valul de căldură a dus la numeroase întreruperi ale alimentării de energie electrică în Mexic
Mai multe regiuni din Mexic, printre care capitala Ciudad de Mexico, cu cei 9 milioane de locuitori ai săi, au suferit întreruperi ...
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că au fost au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de ...
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Ciucă: România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova
Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, care deţine şi funcţia de preşedinte al Senatului, ...