Şeful diviziei americane a Volkswagen îşi cere scuze pentru manipularea rezultatelor testelor de poluare

Şeful diviziei americane a Volkswagen, Michael Horn, şi-a cerut scuze în faţa Congresului SUA pentru falsificarea testelor de poluare la motoarele diesel şi a apreciat că repararea maşinilor afectate de pe piaţa americană va dura cel puţin unul sau doi ani, transmit Xinhua şi Reuters.
Economica.net - vin, 09 oct. 2015, 06:03
Şeful diviziei americane a Volkswagen îşi cere scuze pentru manipularea rezultatelor testelor de poluare

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

‘Aş dori să prezint scuzele mele sincere pentru că VW a folosit softul care a falsificat rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Aceste evenimente sunt profund îngrijorătoare, sunt de acord cu asta. Nu credeam că aşa ceva ar fi posibil la grupul Volkswagen. Am înşelat încrederea clienţilor, a dealerilor, a angajaţilor, precum şi a opiniei publice şi a autorităţilor de reglementare’, a declarat Michael Horn. Acesta a dat asigurări că instalarea acelor motoare nu a fost decizia companiei ci ‘a unor indivizi’. Întrebat de congresmenii americani ce motive ar fi avut ‘acei indivizi’, Michael Horn a răspuns că problema este investigată de grupul german.

‘Obiectivul nostru imediat este să prezentăm clienţilor soluţii pentru a repara vehiculele’, a explicat şeful diviziei americane a Volkswagen, fără a prezenta momentul exact când vor fi anunţate acestea. ‘Încă lucrăm la aceste soluţii şi este prea devreme să ştiu când vor fi prezentate aceste remedii’, a precizat oficialul VW.

Luna trecută, producătorul auto german a anunţat că va constitui provizioane de 6,5 miliarde de euro pentru a acoperi costurile legate de scandalul poluării. Dar numai în SUA amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

VW ar putea primi amenzi şi în Germania, Coreea de Sud şi în alte state, după finalizarea investigaţiilor autorităţilor de reglementare.

Noul director general al VW, Matthias Muller, a afirmat că impactul financiar al scandalului emisiilor nu poate fi estimat, însă presa din Europa previzionează costuri asociate între 30 şi 65 miliarde de euro.

Grupul Volkswagen a recunoscut, recent, că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Te-ar mai putea interesa și
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai multe state membre UE, de teama unei concurenţe incorecte create de......
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care ...
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...