SENTIMENTUL de dimineaţă: Cum poate răni China sentimentele la Bursa din Bucureşti

„Pieţele sunt capricioase şi aşa vor fi poate până spre sfârşitul anului“, a mărturisit Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET. În căutarea lor disperată pentru pretexte, marii speculatori ai lumii au aruncat accentele, azi noapte, de pe rezultatele bune ale economiei americane pe cele rele ale economiei chineze. Pariorii pe bursele europene le văd deschizând prudent, după două zile de creşteri (mari). La Bucureşti, însă, este vremea mega-tranzacţiilor cu Fondul Proprietatea.
Adrian N. Ionescu - mie, 10 iul. 2013, 06:15
SENTIMENTUL de dimineaţă: Cum poate răni China sentimentele la Bursa din Bucureşti

Ieri, la ora 15.55 de minute, pe piaţa „deal“ a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut loc o megatranzacţie prin care s-au transferat 415 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), adică vreo 3% din toate câte sunt.

Dincolo de ipotezele privind autorii tranzacţiei, important este că BVB stârneşte, încă, (mare) interes, măcar din când în când.

Astfel, că Bucureştiul nu va fi stânjenit de prudenţa din marile capitale europene, prevăzută de pariorii de  pe pieţele contractelor la termen (futures, prin care se pariază pe evoluţia ulterioară a marilor burse europene).

Prudenţa occidentală nu este decât un complex de capricii, stârnit, acum aproape o lună, de decizia Rezervei FEDerale (banca centrală a SUA) de a reduce până la zero debitul pompei de lichidităţi suplimentare, cu care a astupat găurile din sistemul financiar (mai ales american).

„Operatorii pe pieţe se leagă de orice informaţie pentru a împinge într-un sens sau altul cotaţiile, în funcţie de tonusul de moment“, a mărturisit Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

„De aceea, dacă ieri se simţeau încurajaţi de rezultatele bune aşteptate de la companiile americane, azi sunt îngrijoraţi de scăderea cererii chineze.

„Pieţele vor fi caracterizate de volatilitate (variaţii mari şi bruşte de preţuri, n.r.) până spre sfârşitul anului, până când investitorii se vor fi obişnuit cu efectele deciziei FED“, a mai comentat Valerian Ionescu.


Repere tehnice

BET Fi, indicele „oracol“ al Bursei, pleacă azi de la un nivel de 24.680 de puncte, situat confortabil deasupra suportului (pragul de alarmă), de la 24.000 şi tot mai aproape de rezistenţa de la 25.000.

Depăşirea acestei rezistenţe este considerată crucială pentru confirmarea tendinţei de creştere anuale.

Să spunem mai mult nu înseamnă decât să repetăm: 

„Este nevoie de o revenire peste 25.000 de puncte (a indicelui BET Fi, „oracolul“ Bursei din Bucureşti, n.r.) pentru a invalida riscul unor noi scăderi şi pentru a confirma reluarea tendinţei ascendente“, a scris Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în raportul săptămânal trimis luni dimineaţă, pentru ECONOMICA.NET.

BET Fi este indicele „oracol“ al Bursei, pentru că are reputaţia că anticipează evoluţia restului pieţei. După ce şi-au atins ţintele cele mai atractive (SIF-urile şi FP, care fac portofoliul indicelui), investitorii îşi îndreaptă atenţia şi către altele de pe piaţă. (v. cap. „DIDACTICE al Sentimentului, pentru explicaţii).

BET-FI a testat săptămîna trecută suportul cheie de la 24.000 şi a reacţionat vizibil (favorabil, n.r.) – însă e nevoie de o revenire peste cota 25.000, pentru a invalida riscul alternativei scăderilor până la 22.800-22.500 şi a confirma reluarea tendinţei ascendente“, crede, încă, Dan Rusu.

„Cu cât preţurile vor petrece mai mult timp la suport (24.000, n.r.), cu atât cresc şansele ca penetrarea rezistenţei de la 25.000 sa fie autentică şi să marcheze demararea unui val de aprecieri susţinute“, conchide şeful analiştilor de la BT Securities.

Originea capriciilor pieţei este descrisă în  SENTIMENTUL de luni: Una pe faţă, alta pe dos. În aşteptarea lui Ben.

Arhiva de mai jos are utilitatea sa.

Despre suporturi şi rezistenţe în capitolul „DIDACTICE al tuturor Sentimentelor.

 

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

 

Arhiva

 

Reluăm şi cele câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru că utilitatea lor analitică este încă valabilă.

Fie şi măcar pentru că, „la carte scrie“ că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

Până nu foarte demult spuneam că:

* „Odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“, scria Dan Rusu în primul raport din acest an.

Două luni mai târziu tendinţa a fost confirmată, iar apoi a fost în frâu de chestiunea cipriotă.

* Tendinţa principală (pe termen mediu) de creştere este în siguranţă atâta vreme cât piaţa se află deasupra „zonei suport“, care se întinde în jurul pragului de la 26.000, între 25.600 şi 26.200, potrivit altui raport săptămânal al lui Dan Rusu.

Zona de confort s-a deplasat mai sus, apoi a coborât până la 24.000.

* Reperul dat în raportul din 4 februarie suna aşa: „Cât timp (BET Fi , n.r.) evoluează peste zona de suport 25.800 – 26.200, tendinţa generală este de creştere“.

* În acest fel, tendinţa de creştere nefiind compromisă, „ulterior, odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“.

A mai devenit articol de arhivă şi „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.

De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Am ajuns deseori în acest an să ne punem speranţele că fosta rezistenţă de la 25.000 va funcţiona cu succes ca suport.

Cum luni de zile în urmă analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport  BT Securities, Dan Rusu.

Indicele este o mărime adimensională.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Nu vrem să ne gândim la suporturi atât de vechi. ultima zi în care le-am comentat a fost 25 februarie, în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Mari pretenţii, preţuri blocate. Analiştii pregătesc alternative negative

 

 

 

„DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 15 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 
Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria", a anunţat gigantul italian în domeniul......
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ATI
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ...
Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 935 de cazuri noi de persoane ...