SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii penalizează pieţele emergente. Bucureştiul este abia la frontiera acestora

"Pieţele mari vor relua vânzările consistente de vineri şi piaţa noastră va mai scădea. Pe parcursul zilei, îşi va mai reveni", a declarat Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET. Marii speculatori mizează, astăzi, pe vânzări supărate pe Federal Reserve pentru că reduce şi mai mult debitul de dolari ieftini pompaţi în piaţă. Pieţele europene vor fi tentate să preia sentimentul negativ de pe pieţele asiatice emergente.
Adrian N. Ionescu - lun, 27 ian. 2014, 07:17
SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii penalizează pieţele emergente. Bucureştiul este abia la frontiera acestora

„Pieţele mari vor relua vânzările consistente de vineri şi piaţa noastră va mai scădea. Pe parcursul zilei, îşi va mai reveni”, a declarat Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

Pe marile pieţe de produse derivate (futures), pariorii anticipează deschiderea în scădere a marilor burse europene, care vor imita scăderile pieţelor asiatice.

Cei mai importanţi indici vor scădea puternic la deschidere cu 1,3 % (FTSE la Londra), 0,8% (DAX  la Frankfurt) şi cu 0,8  % (CAC 40 la Paris).

Pe termen scurt, dacă e prăpăd la cei mari, se simte şi la noi.

Administratorii de investiţii români sunt încă optimişti, pe termen ceva mai lung, şi în ciuda sentimentului de pe pieţele externe, mai curând sceptic în acest început de an.

„Sunt optimist în continuare. Cred că şi în cazul unor corecţii pe marile pieţe, investitorii nu-şi vor pierde apetitul pentru risc şi se vor îndrepta spre bursele mici, cum este anoastră, care nu au beneficiat prea mult de boom-ul occidental”, a declarat Adrian Danciu, directorul general al societăţii de amdinistrare a activelor SAI Broker Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET.

Mediul

Lumea şi-a amintit de turbulențele din luna mai de anul trecut, când investitorii şi-au ajustat pozițiile lor în piețele emergente din cauza grijilor cu privire la FED (Federal Reserve)„, spune un strateg senior de investiții din Tokyo al Morgan Stanley.

Lumea se aşteaptă ca banca centrală a SUA să scadă debitul de bani pompaţi în piaţă, lunar, cu o cantitate de două ori mai mare decât se ştia. Această decizie ar urma să se ia la întâlnirea strategilor FED din „Comitetul de operaţiuni de piaţă deschisă” (FOMC), care începe mâine.

În plus, jucătorii pe marile pieţe încep să se gândească la corecţii, pentru a evita ca bula speculativă să se spargă şi să le accidenteze prea grav portofoliile.

Aşa că sentimentul negativ mai durează.

Mai multe în capitolul Arhivă.

Reperele tehnice

În ciuda sentimentului negativ, tendinţa ascendentă pe termen lung nu este în pericol.

„Deocamdată, nu”, confirmă Valerian Ionescu, pentru ECONOMICA.NET.

Vineri, lichiditatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de peste 10,5 milioane de euro, peste pragul de 10 milioane de euro, la care brokerii obişnuiesc să spună că nu pleacă degeaba de acasă.

Nu este de bine, lichiditatea mare a susţinut sentimentul negativ care a coborât indicii cu peste 1%.

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România; vezi şi mai jos, la „DIDACTICE„).

Indicele BET FI începe azi de un nivel de 31.400 de puncte.

Rezistenţa de la 32.000 (vezi mai jos, la „DIDACTICE„) şi-a arătat din nou soliditatea.

Totuşi, luni dimineaţă reperele tehnice rămâneau neschimbate, potrivit asigurărilor lui Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

Tendinţa principală, de creştere pe termen mediu (lunar) vizează rezistenţa de la 33.500 de puncte, după cele mai recente observaţii ale lui Dan Rusu.

„Până acolo, însă, sunt posibile reacţii negative, mai mult sau mai puţin modeste, la 32.100 – 33.000″, mai spunea Dan Rusu, în cel mai recent raport al său săptămânal.

BET FI face media variaţiilor Fondului Proprietatea (FP) şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) care au plasamente în cele mai multe dintre cele mai valoroase companii româneşti. De aceea BET FI este şi cel mai „nervos” al Bursei.


Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.


Arhiva

…de MEDIU

Chestiunea chineză nu ar fi prea gravă dacă nu ar fi vorba despre a doua ce mai mare economie a lumii: caută aterizarea lină după anii de creştere explozivă, inclusiv imobiliară.

Indicii BVB nu şi-au bătut maximele de dinainte de criză, ca indicii occidentali, dar au avut totuşi performanţe tehnice remarcabile.

…de REPERE TEHNICE

Dacă ne-am lua după indicele BET, referinţa oficială a pieţei de la Bucureşti, şi BVB ar avea ce ascensiuni să corecteze.

BET, indicele de referinţă al BVB, pleacă azi de la  puncte, foarte aproape de maximul ultimilor cinci ani, când piaţa se afla în cădere liberă.

Indicele BET a depăşit recent pragul de 6.555 de puncte, surclasând rezistenţele, adică plafoanele cele mai importante ale ultimilor cinci ani, ca şi un maxim de acum aproape 10 ani, când Bursa era în plină ascensiune.  

BET este indicele celor mai importante acţiuni cu excepţia societăţilor de investiţii financiare (SIF).

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni inclusiv SIF-urile, se luptă cu rezistenţa de la 620 de puncte din vara anului 2009.

Indicele BET C, „compozitul” tuturor acţiunilor de pe piaţa reglementată, mai puţin SIF-urile, este destul de sus, deşi nu a reuşit să bată rezistenţele ultimilor cinci ani, ultima la 3600 de puncte. Acum  este puţin sub 3.400.

Până în a treia săptămână a lunii ianuarie, s-a putut observa că atunci când cotaţiile au crescut, lichiditatea (valoarea tranzacţiilor) a fost mai mare decât atunci când preţurile scădeau.

Era un semn bun, sau măcar liniştitor,  care arată că investitorii sunt mai degrabă dispuşi să-şi asume riscuri, decât să aştepte să-şi clarifice îndoielile.

Suportul cel mai important rămâne, deocamdată, pragul psihologic de 30.000 puncte al BET FI, avertizează Dan Rusu.

Mai multe indicii încă valabile din primele 10 zile de tranzacţii ale anului în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

 

„DIDACTICELE“

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...