Serghei Bulgac, RCS & RDS: Ne-am redus costurile de finanţare cu o treime

Grupul RCS & RDS, controlat de antreprenorul Zoltan Teszari, a anunţat, miercuri seară, detaliile operaţiunii de finanţare derulată în cursul lunii octombrie. Compania a împrumutat 350 de milioane de euro, printr-o emisiune de obligaţiuni pe pieţele internaţionale, şi 1,687 miliarde de lei printr-un credit sindicalizat de la mai multe bănci. Banii vor fi folosiţi în principal pentru refinanţarea datoriilor mai vechi. Directorul general al RCS & RDS, Serghei Bulgac, spune că prin operaţiunile de finanţare încheiate în octombrie, compania a reuşit să-şi reducă cu o treime costurile de finanţare. De asemenea, este de remarcat că noua structură de finanţare include o pondere mult mai redusă în monedă străină, ceea ce scade expunerea companiei la riscul valutar, având în vedere că grupul îşi încasează veniturile în principal în lei şi forinţi.
Economica.net - mie, 26 oct. 2016, 16:34
Serghei Bulgac, RCS & RDS: Ne-am redus costurile de finanţare cu o treime
ECONOMICA.NET a scris pe larg despre operaţiunile de finanţare ale RCS & RDS, pe baza cifrelor disponibile anterior:
 
RCS & RDS vrea să iasă pe pieţele internaţionale cu o nouă emisiune de obligaţiuni
 
RCS & RDS va împrumuta 375 milioane euro şi 1,43 miliarde lei pentru refinanţarea datoriilor. Digi Mobil a trecut pe profit
 
RCS & RDS a finalizat o emisiune de obligaţiuni de 375 milioane euro, în euro şi în lei
 
Obligaţiunile noi emise de Cable Communications Systems NV, compania-mamă a RCS & RDS, înregistrată în Olanda, vor fi listate pe bursa irlandeză, au scadenţa în anul 2023 şi o dobândă anuală de 5%, se arată într-un comunicat al companiei de cablu. Consortiul de banci care a intermediat emisiunea a fost format din : J.P. Morgan, Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, Societe Generale, UniCredit, BT Capital Partners si Raiffeisen.
 
O alta componenta a tranzactiei a constat in contractarea de catre RCS & RDS a unui credit sindicalizat in valoare totala de pana la 1,687 miliarde lei, format din trei facilitati de credit. Bancile finantatoare ale contractului de imprumut sunt Citibank, Banca Transilvania, BRD – Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen si UniCredit.
 
Sumele obtinute ca urmare a acestor doua operatiuni de finantare au fost folosite pentru rambursarea anticipata a obligatiunilor in valoare totala de 450 milioane EUR cu dobanda anuala de 7,5% emise de Cable Communications Systems in 2013, precum si unor facilitati contractate de RCS & RDS S.A. in 2015 si, respectiv, 2016.
 
„In anul 2013 am debutat cu o emisiune de obligatiuni pe piete internationale, o adevarata premiera la acel moment. Intre timp, investitorii s-au familiarizat cu grupul permitandu-ne sa reducem cu o treime costurile cu dobanda. De asemenea, bancile noastre partenere ne-au ajutat sa realizam una dintre cele mai mari finanatari in lei de pe piata bancara din Romania. Durata de 7 si respectiv 5 ani a finantarilor arata increderea pietei financiare in grupul nostru si planurile noastre de dezvoltare. Stabilitatea acestei finantari pe termen lung ne va ajuta sa oferim in continuare servicii performante, de calitate, la preturi competitive. Le multumim clientilor nostri pentru increderea in serviciile furnizate de companie”, a declarat în comunicat Serghei Bulgac, director general si presedintele consiliului de administratie al RCS & RDS.
 
Compania a fost asistată de casele de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer şi PeliFilip. Bancile finantatoare au fost consiliate de avocaţii de la Cleary Gottlieb, Steen & Hamilton, Linklaters, Clifford Chance si Kinstellar.
Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...