Sergiu Manea, BCR: Am exporta de două ori mai mult dacă am avea productivitatea Poloniei

Sergiu Manea, vicepreşedinte executiv al BCR, spune că lipsa economisirii interne este cauzată de productivitatea redusă a României, în condiţiile în care nu reuşim să creem suficient. O productivitate la nivelul Poloniei, fostă ţară comunistă, ar duce la dublarea exporturilor României.
Mihai Banita - lun, 13 mai 2013, 14:04
Sergiu Manea, BCR: Am exporta de două ori mai mult dacă am avea productivitatea Poloniei

„Lucrul cel mai îngrijorător este scăderea PIB potenţial. Suntem la (o creştere de) 1,3% în prezent. Creşteri de 0,5-1,5% nu asigură închiderea decalajului, prin prisma productivităţii”, a declarat Sergiu Manea, în cadrul unei conferinţe organizate la BNR.

Productivitatea redusă are impact direct asupra economisirii interne, cu impact, de asemenea, asupra contului curent.

„Nu reuşim să economisim pentru că nu creem suficient. Deficitele de cont curent acumulate, pe care trebuie să le şi plătim, s-au dus mai mult spre consum decât spre investiţii. Venim din capcana convergenţei nominale, sper să mergem spre cercul virtuos al convergenţei reale”, adaugă Manea.

Vicepreşedintele BCR spune că studiile empirice arată că România ar exporta de două ori mai mult dacă am avea productivitatea Poloniei, iar că în acest moment avem exporturi foarte reduse pe cap de locuitor, iar exporurile nete (diferenţa între valoarea totală a exporturilor şi cea a importurilor) au impact negativ asupra produsului intern brut.

„N-am găsit substituenţi ai acestei economisiri interne. În materie de investiţii şi investiţii străine directe cu impact direct asupra productivităţii ne aflăm departe de media europeană şi de campionii regionali. Efectul? Un export scăzut per capita şi un impact negativ a exporturilor nete în PIB. Decalajul de investiţii şi productivitate afectează capacitatea de export a României. Cota de export ţine foarte puţin de valoarea adăugată. În condiţiile în care am beneficia de o compentenţă prin calitate asemănătoare cu cele ale Poloniei, expoturile noastre ar fi duble”, a adăugat Manea.

Acesta mai spune că forţa de muncă ieftină nu este neapărat un avantaj, din moment ce produsele şi serviciile rezultate au şi o valoarea adăugată redusă.

„Costul forţei de muncă este una din marotele ultimilor 15 ani, o capcană. În produsele cu valoare adăugată mare, IT&C, de exemplu, există deficit în piaţa de muncă. Avem companii care lasă contractele în default şi se mută pe pieţele din Orientul mijlociu, Africa de Sud sau Europa de Vest. Costul redus al forţei de muncă nu este un avantaj absolut. A fost un avantaj. Teoretic, dacă găsim resursele de investiţii necesare, vom putea rezolva această problemă. Cum? Ne mutăm mai sus pe food-chain (lanţul trofic, n. red.)”, adaugă vicepreşedintele BCR.

În opinia sa, „suntem profund subcapitalizaţi şi avem nevoie nevoie de factori de multiplicare „, iar fondurile europene pot fi acest factor de multiplicare, care să ne ajute nu numai pe termen scurt, ci şi mai încolo.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...