Sergiu Oprescu, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Director al ARB

Sergiu Oprescu a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, pentru un al doilea mandat, Florin Dănescu va asigura conducerea executivă, iar Radu Graţian Gheţea va ocupa funcţia de preşedinte de onoare al ARB, a anunţat miercuri instituţia.
Economica.net - mie, 09 mai 2018, 11:22
Sergiu Oprescu, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Director al ARB

‘Adunarea Generală a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) reunită în şedinţa astăzi, 9 mai 2018, a votat noua componenţă a Consiliului Director ca urmare a expirării mandatelor unor membri. Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de Sergiu Oprescu, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Director pentru al doilea mandat, Luminiţa Delia Runcan desemnată vicepreşedinte, Francois Bloch, Mihaela Bitu, Dan Sandu aleşi în calitate de membri, la care se adaugă membrii deja existenţi Cornel Theodor Stănescu şi Ion Popovici’, se arată într-un comunicat al ARB remis AGERPRES.

Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani.

‘Radu Graţian Gheţea ocupă funcţia de preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor. Conducerea executivă este asigurată de preşedintele executiv, Florin Dănescu’, potrivit sursei citate.

‘Există o complementaritate mare între sistemul bancar şi ceilalţi membri ai pieţei financiare, avem nevoie de o bună funcţionare a tuturor pieţelor şi de o bună corelare în dezvoltarea echilibrată a acestora, precum şi de stabilitate şi predictibilitate. Ne vom asuma rolul de principal coagulator al industriei financiare’, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al ARB.

De asemenea, Asociaţia continuă implementarea strategiei care vizează creşterea nivelului de educaţie financiară prin Platforma de Educaţie Financiară, accelerarea introducerii tehnologiilor digitale în serviciile financiar-bancare prin Platforma pentru Agenda Digitală şi integrarea intermedierii financiare pentru creşterea gradului de accesare a fondurilor europene, susţinerea IMM-urilor, dezvoltarea Parteneriatului Public Privat şi finanţarea proiectelor mari de investiţii.

Asociaţia Română a Băncilor este una dintre cele mai puternice asociaţii profesionale din România, care reprezintă întreaga piaţa bancară formată din 36 de bănci active ca persoane juridice române sau străine în sectorul financiar şi care s-a extins prin includerea a şase noi membri afiliaţi, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat ce îşi propune să contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent şi de încredere în România.

Astfel, companiile de consultanţă Deloitte România, EY România, Mazars România, instituţia emitentă de monedă electronică Orange Money şi societăţile de avocatură Stoica & Asociaţii şi Avram Marieta au devenit primele companii non-bancare membri afiliaţi ai ARB.

‘Schimbările tot mai dinamice din economie şi societate necesită o cooperare tot mai strânsă a sistemului bancar cu instituţii non-bancare, pentru susţinerea unei dezvoltări continue şi sustenabile. Le mulţumim noilor membri care ni s-au alăturat şi care şi-au exprimat astfel suportul pentru un dialog continuu şi aplicat între sectoare diverse ale mediului de afaceri, precum şi pentru iniţiativele şi programele care contribuie la dezvoltarea economica a României’, a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB.

Obiectivele strategice ale ARB vizează contribuţia sistemului financiar bancar la prosperitatea economică şi alinierea la mediul sistemului bancar din zona Centrală şi Est Europeană, prin eficientă, competitivitate şi stabilitate, ca voce reprezentativă autorizată pentru întreaga industrie financiar – bancară.

Sistemul bancar românesc şi-a menţinut stabilitatea structurală pe parcursul anului 2017, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate fiind la un nivel adecvat, cu peste 38% lichiditate imediată.

Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar era de 18,86%, la finele lunii decembrie 2017. Menţinerea indicatorului de solvabilitate peste dublul pragului minim stabilit conform cadrului de reglementare european CRD IV/CRR, de 8%, s-a făcut în principal prin aport de capital suplimentar din partea acţionarilor.

Priorităţile industriei bancare vizează menţinerea rolului sistemului bancar de principal finanţator al economiei României cu asigurarea stabilităţii şi credibilităţii sectorului bancar.

Asociaţia Română a Băncilor are o tradiţie de 27 de ani şi este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi în 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancara pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 24 de comisii tehnice.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...