Shimon Galon: Dacă cineva crede că se poate cumpăra locuinţă cu avans de 35%, nu trăieşte în România

Mult discutata Lege a dării în plată şi posibilitatea dispariţiei proiectului Prima Casă nu îl sperie pe Shimon Galon, cel care a condus timp de 15 ani filiala din România a dezvoltatorului israelian Globe Trade Center. 
Andrada Ghira - joi, 24 mart. 2016, 12:34
Shimon Galon: Dacă cineva crede că se poate cumpăra locuinţă cu avans de 35%, nu trăieşte în România

Shimon Galon nu crede că Legea dării în plată va fi adopată, dar chiar şi cu acest risc, crede că oamenii vor găsi resurse pentru completarea unui avans de 15%.

„Despre legea asta mai mult se vorbeşte, eu nu cred că se va întâmpla, pentru ca toată piaţa din România o să cadă cu ani în urmă. Eu nu cred, dar dacă cumva se întâmplă şi nu va mai fi Prima Casă, o să fie alt nume. Dacă avansul va creşte de la 5% la 15% o familie va trebui să vină cu 6.000 de euro în plus pentru a putea cumpăra o locuinţă şi cred că sevor găsi soluţii. Şi mai este o posibilitate. Dacă vine la mine şi spune, uite, nu am 6.000 de euro, îi dau eu imediat, pe cinci ani. Şi dacă îmi dă dobândă de un procent, e mai mult decât obţin de la bancă. Dacă avansul va creşte la 35%, mergem în altă ţară”, spune Shimon Galon.

Mai multe bănci au reacţionat la Legea dării în plată şi au majorat avansurile pentru creditele ipotecare clasice, la 35% pentru cele în lei, şi la 40% pentru cele în euro. 

„Cu Prima Casă am astupat găuri şi am repart drumuri judeţene şi comunale, iar în ceea ce priveste darea în plată, acest proiect de lege este efectiv paralela care o putem face cu investiţiile în sutdii de fezabiltiate în ceea ce priveşte construcţia de autostrăzi”, spune Ion Cătuţoiu, CEO Volumetric. 

Aceste mai spune că Legea dării în plată nu îi ajută pe cei în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele şi că este făcută pentru „politicienii corupţi şi murdari, care au rulat al 17-lea teren cu credit foarte mare de la bancă”.  

Cu sau fără Legea dării în plată, dezvoltatorii discută deja cu băncile pentru a putea oferi soluţii alternative în cazul în care această lege va fi adoptată. 

Spre exemplu, dezvoltatorul spaniol Gran Via, care are în dezvoltare două blocuri cu 289 de apartamente peste drum de mallul Plaza, are în plan introducerea unui sistem de plată la dezvoltator. 

„Din 289 de apartamente am vândut 55, majoritatea prin Prima Casă. Dacă se va aproba legea dării în plată, probabil că le vom oferi soluţii de finanţare alternative. Suntem în discuţi cu Libra Bank pentru a găsi o soluţie de finanţare diferită de ceea ce înseamnă un credit. Ne referim la rate la dezvoltator”, a spuns Antoanela Comşa, CEO Gran Via România. 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...