Shutdown în SUA: Blocajul federal urmează să afecteze personalul care monitorizează centralele nucleare

Blocajul la nivel federal urmează să afecteze personalul care monitorizează cele 100 de reactoare nucleare exploatate în scop comercial în Statele Unite, relatează CNN.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 09:32
Shutdown în SUA: Blocajul federal urmează să afecteze personalul care monitorizează centralele nucleare

Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) a anunţat luni că se aşteaptă ca aproximativ 3.600 de angajaţi să fie trimişi în concediu fără plată, după închiderea programului marţi, în contextul în care republicanii şi democraţii nu au depăşit impasul cu privire la cheltuielile la nivel federal.

Între cei aproximativ 300 de membri ai personalului care vor asigura un nivel considerat esenţial se numără aproximativ 150 de „inspectori rezidenţi”. Ei reprezintă „ochii şi urechile” NRC în centralele nucleare. Din personalul considerat esenţial mai fac parte angajaţi care susţin o intervenţie în caz de urgenţă, o structură de bază a echipei de management, cinci comisari NRC şi câţiva membri ai personalului Comisiei, potrivit acesteia.

În prezent, în Statele Unite există 100 de reactoare nucleare exploatate în scop comercial, în 63 de instalaţii.

„Ne vom asigura că vom continua monitorizarea centralelor, deoarece inspectorii rezidenţi se vor afla la datorie, şi suntem pregătiţi să răspundem în caz de urgenţă”, a declarat Eliot Brenner, un purtător de cuvânt NRC, când a fost întrebat dacă aceste trimiteri în şomaj tehnic vor afecta securitatea.

Într-o postare pe blog, Mark Satorius, directorul executiv pentru operaţiuni din cadrul Agenţiei, afirmă că aceasta a operat în general normal, utilizând fonduri „reportate”, dar că acest lucru nu mai poate continua de la mijlocul săptămânii.

În eventualitatea unei urgenţe în domeniul nuclear, afirmă el, personal suplimentar din cadrul NRC va fi rechemat la lucru.

Pe de altă parte, organismul de monitorizare a industriei nucleare şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aceste trimiteri în concediu fără plată. „Da, sunt îngrijorat”, a declarat Ed Lyman, un cercetător din cadrul Union of Concerned Scientists.

„Nu este bine pentru nimeni şi cu siguranţă nu este bine pentru Agenţie, care trebuie să ne protejeze centralele nucleare de accidente şi terorism şi, cu atât mai puţin pentru poporul american. În eventualitatea unei urgenţe, desigur că vor chema înapoi mai mulţi oameni. Dar este contraproductiv să trimiţi în concediu fără plată atât de mulţi oameni”, a adăugat el.

Lyman a mai declarat că aceste concedieri vor afecta inclusiv răspunsul NRC faţă de dezastrul de la Fukushima, în Japonia.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...