Shutdown în SUA: Oprirea parţială a activităţii statului federal va costa economia SUA 300 mil. dolari pe zi

Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 07:14
Shutdown în SUA: Oprirea parţială a activităţii statului federal va costa economia SUA 300 mil. dolari pe zi

Chiar dacă suma reprezintă doar o mică parte din economia americană, de 15.700 de miliarde de dolari, impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni treptat mai puternic. Prelungirea acestei situaţii afectează încrederea şi cheltuielile companiilor şi populaţiei.

Astfel, IHS estimează că întreruperea parţială a activităţii statului pentru o săptămână va reduce creşterea anualizată a PIB de la 2,2% la 2% în trimestrul al patrulea. Un blocaj de 21 de zile, precum cel din 1995-1996, ar putea avea un impact în avansul PIB de 0,9-1,4 puncte procentuale, afirmă Guy LeBas, analist la Janney Montgomery Scott, din Philadelphia.

„Cheltuielile guvernamentale acoperă toate aspectele economiei, iar perturbarea acestora, mai mult decât pierderea directă a veniturilor, ameninţă încrederea investitorilor şi companiilor în moduri care pot afecta serios creşterea economică”, a declarat LeBas.

Guvernul federal al SUA a pus în aplicare, de la miezul nopţii (07:00 ora României), prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Partidul Republican, care controlează Camrera Reprezentanţilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar în Senat, asupra unei legi care să asigure statului fonduri de urgenţă, pentru o perioadă scurtă de timp. Republicanii cer în schimbul asigurării fianţării modificarea unei legi în domeniul sănătăţii adoptate în 2010.

Îngirjorarea că o oprire parţială a activităţii statului va influenţa negativ economia a cauzat declinul cotaţiilor pe bursa din SUA, în timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie pe zece ani s-a situat la minimul a şapte săptămâni.

Indicele S&P 500 a închis în declin cu 0,6%, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de companiile din domeniile bunuri de consum, financiar, pretrol şi gaze.

O blocare parţială a activităţii ar încetini iniţial creşterea economică, întrucât producţia pierdută în urma trimiterii acestora în concedii este scăzută din PIB. Economiştii estimează că între 800.000 şi 1 milion din cei peste 2 milioane de angajaţi ai statului vor intra forţat în concediu.

Dacă oprirea activităţii se prelungeşte, va începe să afecteze mult mai puternic încrederea consumatorilor şi companiilor, consideră economiştii. În SUA, consumul reprezintă 70% din economie.

Bank of America Merrill estimează că un blocaj bugetar de două săptămâni ar limita cu 0,5 puncte procentuale creşterea economică, în timp ce o prelungire pe întreaga perioadă a lunii octombrie ar avea un impact negativ de 2 puncte procentuale în avansul PIB.

Congresul şi Casa Albă se vor confrunta şi în privinţa creşterii plafonului de îndatorare a ţării. Trezoreria americană a anunţat că nu va mai putea împrumuta bani după 17 octombrie, dacă limita nu este extinsă. Secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că eşecul unei creşteri a plafonului de îndatorare ar risca intrarea SUA în incapacitate de plată, cu efect „catastrofic”.

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantităţi însemnate de precipitaţii,......
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024 – date INS
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024 – date INS
Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 în primele trei luni din 2024, în creştere cu 1.700 faţă de trimestrul ...
Meteo Bucureşti: Vremea devine instabilă de marţi după-amiaza. Vor fi perioade cu averse şi descărcări electrice, până joi
Meteo Bucureşti: Vremea devine instabilă de marţi după-amiaza. Vor fi perioade cu averse şi descărcări electrice, ...
Meteorologii prognozează pentru zona municipiului Bucureşti o vreme, în general, instabilă începând de marţi după-amiaza ...
Date înfiorătoare. În fiecare zi ard 19 locuințe în România. Daunele provocate au crescut masiv
Date înfiorătoare. În fiecare zi ard 19 locuințe în România. Daunele provocate au crescut masiv
În fiecare zi sunt afectate de incendiu 19 locuințe, arată Alexandru Ciuncan, directorul Uniunii Naționale a Societăților ...