Sistemul bancar italian nu are probleme, doar se ajustează – spune ministrul Economiei Pier Carlo Padoan

Italia nu are nicio problemă cu băncile sale, ci face doar unele ajustări în conformitate cu regulile europene, a declarat duminică ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, ca reacţie la zvonurile privind problema creditelor neperformante care afectează sectorul bancar din peninsulă, transmite AFP. "Toate ţările care sunt îngrijorate ar trebui să se liniştească. Nu există probleme în sectorul bancar italian. Există doar un număr limitat de bănci care au acumulat volume mari de credite neperformante pentru care sunt avute în vedere soluţii care respectă principiile pieţei", a declarat Pier Carlo Padoan la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20.
Economica.net - Dum, 24 iul. 2016, 11:00
Sistemul bancar italian nu are probleme, doar se ajustează - spune ministrul Economiei Pier Carlo Padoan

Cu toate acestea, cele peste 700 de instituţii care formează sistemul bancar italian au acumulat credite neperformante în valoare de peste 360 de miliarde de euro. Rezultatul, începând din luna ianaurie şi până în prezent indicele care regrupează acţiunile băncilor italiene, FTSE Italia All-Share Banks, a pierdut peste 55% din valoare.

„Cifrele care circulă cu privire la nivelul creditelor neperformante ale băncilor italiene sunt exagerate”, a spus Pier Carlo Padoan.

Autorităţile de la Roma încearcă să găsească o soluţie pentru a veni în sprijinul băncilor fără, însă, ca intervenţia sa să fie considerată de Comisia Europeană drept un ajutor de stat, lucru interzis de legislaţia comunitară.

„Nu există niciun fel de tensiuni cu Comisia Europeană cu privire la acest subiect. Am introdus măsuri pentru accelerarea absorbţiei creditelor neperformante în conformitate cu regulile autorizate de Comisie”, a precizat ministrul italian al Economiei.

Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se facă mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de ‘bail-in’. Însă autorităţile de la Roma încearcă să obţină o derogare şi studiază mai ales posibilitatea unei majorări de capital cu caracter preventiv. „Nu suntem într-o situaţie în care să fie nevoie de susţinerea băncilor cu banii contribuabililor ci într-una de tip ‘bail-in” a spus Padoan.

Soluţiile italiene trebuie să fie conforme cu regulile comune în UE, a insistat comisarul european pentru Afaceri economice, Pierre Moscovici.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...