Cinci IMM-uri vor fi listate la Bursă pe noul sistem alternativ de tranzacţionare AeRO, în câteva luni

Cinci antreprenori ai unor firme mici şi mijlocii sunt gata să le listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pentru a obţine capital pentru dezvoltare,  pe noul sistem alternativ de tranzacţionare, rebranduit sub numele AeRO. Sistemul va fi lansat în circa două luni, iar cele cinci firme s-au arătat cele mai interesate din circa 30 cu care reprezentanţii BVB au avut discuţii preliminare, a declarat, marţi, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
Adrian N. Ionescu - mar, 23 sept. 2014, 14:59
Cinci IMM-uri vor fi listate la Bursă pe noul sistem alternativ de tranzacţionare AeRO, în câteva luni

Sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO BVB Market for Equities va fi dedicat firmelor mici şi mijlocii cu potenţial de creştere ridicat şi interesate să folosească bursa ca mijloc de finanţare. AeRO are nevoie de aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„După ce am avut discuţii cu 25-30 de companii mici şi mijlocii, care ar putea deveni emitenţi pe bursă, cinci dintre acestea sunt aproape să ia decizia de a se lista”, a declarat directorul general al Bursa de Valori Bucureşti (BVB) Ludwik Sobolewski.

Listarea pe AeRo „va facilita dezvoltarea companiilor, care vor atrage atenţia mai bine investitorilor şi vor putea evolua până la nivelul la care vor fi eligibile pentru piaţa principală a BVB”, a mai a spus Sobolewski. 

Pentru admiterea pe piaţa AeRO, emitenţii de acţiuni va trebui să satisfacă criterii minime adecvate pentru un start-up: o capitalizare anticipată de cel puţin 250.000 euro (valoarea de piaţă în funcţie de preţul la bursă) şi un free-float (pondere de acţiuni în circulaţie liberă) de cel puţin 10% din total, sau minimum 30 de acţionari.

Costul operaţiunii de listare a IMM-urilor pe AeRO vor fiu de zeci de ori mai mic faţă de cele pe piaţa principală şi nu ar trebui să fie de cel mult 1.500 de lei la BVB, potrivit estimărilor preliminare. De asemeni ar trebui să fie mai puţin de atât la Depozitar (care face operaţiunile post tranzacţionare, de decontare – compensare), dacă atragerea de  capital se va face prin plasament privat.

Aceste costuri nu includ taxele ASF şi nici eventualele costuri cu consultantul autorizat, care va facilita atragerea de capital nou pentru intrarea la bursă şi admiterea pe piaţă. O eventuală ofertă publică iniţială, ar spori costurile, dar este puţin probabilă folosirea acestei metode. 

Companiile candidate vor fi asistate de consultanţi autorizaţi, care vor participa la prezentarea lor posibililor investitori care le vor cumpăra acţiunile scoase la vânzare  prin ofertă publică iniţială sau prin plasament privat.

Consultanţii vor fi autorizaţi de BVB şi vor mai pregăti şi documentaţia necesară pentru admiterea pe piaţa AeRO şi apoi vor asista compania timp de un an, după listare, la întocmirea rapoartelor financiare şi a celorlalte raportări curente.

„Consultanţii autorizaţi vor putea fi case de brokeraj, case de avocatură cu specializare pe piaţa de capital, sau chiar auditori şi alte entităţi cu personalitate juridică, care dovedesc experienţă pe piaţa de capital şi un anumit nivel de profesionalism. Consilierii autorizaţi pot fi firme de avocatură ”, a declarat Ludwik Sobolewski. 

Pe sistemul AeRO vor fi tranzacţionate companii autohtone, potrivit lui Ludwik Sobolewski, iar pe o altă secţiune a pieţei, ATS International, vor fi tranzacţionate acţiuni companiilor internaţionale aduse de brokeri. În cazul în care o companie internaţională doreşte listarea pe sistemul alternativ de tranzacţionare din România atunci aceasta se va tranzacţiona pe AeRO.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat deja parteneriatele cu Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi GEA Strategy&Consulting pentru promovarea pieţei de capital. Oficialii acestor organizaţii,  Radu Georgescu – vicepreşedinte ANIS şi preşedinte GECAD Group, Andrei Pitiş – preşedinte ANIS şi proprietarul Simple Systems şi Dragoş Pislaru – manager general GEA Strategy & Consulting şi-au arătat interesul.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...