Sobolewski: Evoluţia de luni a BVB a fost determinată de emoţia investitorilor. A fost o zi a recodurilor

Evoluţia de luni a Bursei de Bucureşti nu a fost influenţată de situaţia economică, ci a fost efectul emoţional al investitorilor, astfel că a fost o zi a recordurilor la BVB pentru că s-au primit peste 550.000 de instrucţiuni de ordine în sistemul nostru de la investitori şi au fost executate aproape 16.000 de tranzacţii, a declarat, marţi, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski.
Economica.net - mar, 25 aug. 2015, 09:47
Sobolewski: Evoluţia de luni a BVB a fost determinată de emoţia investitorilor. A fost o zi a recodurilor

‘Ieri a fost o zi a recordurilor la BVB pentru că am primit mai mult de 550.000 de instrucţiuni de ordine în sistemul nostru de la investitori. Este o cifră bună. Aproape 16.000 de tranzacţii au fost executate, ceea ce a fost un record din toate timpurile. Aş vrea să vă mai spun că sper că acest record va fi bătut până la finalul acestui an şi că va fi îmbunătăţit. (…) Nu a fost o piaţă de capital dominată de situaţia economică, ci de emoţie – şi aşa a fost peste tot în lume. Este greu de spus dacă piaţa este determinată de emoţie în continuare’, a menţionat Ludwik Sobolewski.

Acesta a adăugat că ‘toată lumea este interesată de preţul care merge în jos şi de indecşi’. ‘Aş vrea să vă sugerez să luăm o perspectivă istorică. (…) Aş vrea să vă întreb de câte ori în ultimii 10 ani indicii pincipali ai BVB au pierdut mai mult de 5% pe parcursul unei şedinţe de tranzacţionare. De câte ori s-a întâmplat ca în ultimii 10 ani indicii să coboare mai mult de 5 procente. Ieri a fost a 11 oară. Deci, să vedem ce s-a întâmplat pe parcursul acestor zece ani. Dacă avem un indice care coboară cu mai mult de 5% nu este sfârşitul lumii. Şi aceasta este una dintre concluziile pe care le avem după ziua de ieri’, a mai spus directorul general al BVB.

Acesta a adăugat că următoarea perioadă va fi una de volatilitate ridicată.

‘Şi următoarea remarcă este că avem o perioadă interesantă în faţa noastră – şi, cel mai probabil, acesta va fi o perioadă de volatilitate ridicată, dar cred că unii oameni deja ştiu – şi anumiţi investitori ştiu că perioadele de volatilitate ridicată reprezintă o piaţă bună pentru a câştiga bani. Nu este o piaţă unde oamenii doar pierd banii, dar este şi o piaţă a oportunităţilor – şi noi am observat ieri, când am văzut în sistemul nostru un număr semnificativ de ordine de cumpărare’, a mai spus Ludwik Sobolewski.

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere semnificativă pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de luni, urmând astfel evoluţia burselor din întreaga lume într-o zi care pe pieţele internaţionale a fost catalogată drept ‘lunea neagră’.

Indicele de referinţă BET al BVB s-a depreciat cu 6,32% după ce, în cursul zilei, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni consemnase scăderi de peste 7%.

Te-ar mai putea interesa și
Bolt obţine de la investitori 600 milioane de euro pentru a-şi extinde gama de servicii
Bolt obţine de la investitori 600 milioane de euro pentru a-şi extinde gama de servicii
 Startup-ul de mobilitate Bolt a anunţat luni că a obţinut 600 de milioane de euro (714 milioane de dolari) de la investitori şi va utiliza fondurile pentru livrarea rapidă de produse......
Profitul Heineken s-a dublat în primul semestru din 2021
Profitul Heineken s-a dublat în primul semestru din 2021
Heineken NV, al doilea producător mondial de bere, a raportat luni câştiguri peste estimări în primul semestru din 2021, ...
Raport: Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajați
Raport: Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajați
Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajați, perioadele de criză amplificând fenomenul ...
SAS, cu operațiuni și în Romania, pregătește listarea la Bursă
SAS, cu operațiuni și în Romania, pregătește listarea la Bursă
SAS, lider global în analytics, și-a anunțat intenția de a fi “gata” pentru o ofertă publică inițială (IPO-ready) ...