Sobolewsky, BVB: Companiile de stat din România ar trebui să intre pe piaţa de capital

Guvernul ar trebui să trimită companiile de stat către piaţa de capital, iar dezvoltarea infrastructurii naţionale trebuie să constituie o preocupare a autorităţilor, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Ludwig Sobolewsky, CEO Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 10:23
Sobolewsky, BVB: Companiile de stat din România ar trebui să intre pe piaţa de capital

‘Un lucru rămâne neschimbat şi anume că piaţa locală de capital susţine creşterea inovării şi eficienţa de ansamblu a economiei. Piaţa de capital lucrează cu instrumente cu riscuri ataşate şi, practic, ceea ce face este să ofere bani celor care creează riscuri. Piaţa de capital creează condiţii propice pentru o economie eficientă. Dacă primul ministru şi Guvernul României îşi doresc să crească şansele ca strategiile lor ambiţioase să fie puse în aplicare, ar trebui să se gândească foarte serios cum să îmbunătăţească condiţiile de pe piaţa de capital din România. În acest sens, ar trebui să trimită companiile de stat pe piaţa de capital (…) Multe naţiuni din Europa Centrală şi de Est se uită cu invidie la Germania pentru calitatea autostrăzilor. Sectorul financiar, chiar dacă are un caracter mai degrabă abstract, nu este cu nimic mai puţin important. România ar trebui să se preocupe mai mult de componenta infrastructurii naţionale. Cred că existenţa unei pieţe de capital mai robuste echivalează cu a deţine un activ pe care poţi să-l foloseşti pentru a obţine dividende importante. Aceste dividende socio-economice se simt în fiecare zi (…) Nu putem face asta, dacă Guvernul nu reia procesul de privatizare şi nu îl finalizează. Altfel, vom rămâne în zona pieţelor marginale. Avem nevoie de mai multe companii care să genereze cifre de afaceri, venituri, iar istoria ne-a adus în acest punct geografic al Europei, de unde se poate genera valoare şi venit’, a susţinut Sobolewsky.

Potrivit oficialului, ultimele două decenii ale Bursei de Valori Bucureşti au adus nemulţumiri în privinţa realizărilor, trecând prin diverse stări, de la euforie la o prăbuşire a încrederii.

‘Chiar şi cele mai dezvoltate naţiuni se uită constant şi caută modalităţi prin care să eficientizeze piaţa de capital. Regatul Unit, în special, acordă o mare atenţie la orice lucru care ar putea afecta poziţia Londrei ca prim centru financiar al lumii. Bursele de valori din Londra şi Germania discută frecvent pe tema dezvoltării unei pieţe care să promoveze inovaţiile antreprenoriale (…) Aceşti 20 de ani ai Bursei de Valori Bucureşti nu ne-au condus, din păcate, la o situaţie în care să fim mulţumiţi de ceea ce s-a realizat. A fi nemulţumit este, însă, o condiţie-cheie pentru ne motiva să facem schimbări. Diferenţa principală dintre România şi celelalte state este că aici există o totală nemulţumire faţă de piaţa de capital. În alte ţări, nu se află demult pe agenda publică subiectul pieţei de capital. Piaţa de capital din România a trecut prin perioade de euforie nejustificată, dar şi de prăbuşire a încrederii în investiţii. S-a trecut practic prin toate stările. Toată lumea care activează în acest domeniu îşi doreşte să existe în continuare. Piaţa de capital ar trebui să devină punctul focal pentru o dezvoltare economică’, a menţionat Ludwig Sobolewsky.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...