Softronic: trenul nostru nu poate fi folosit la viteză maximă pe căile ferate române

Grupul Softronic se pregăteşte să introducă un al treilea tren pe căile ferate române, în ultimul trimestru al anului. Din cauza infrastructurii căzute, nici acesta nu va fi folosit la viteza pentru care este construit, potrivit reprezentanţilor producătorului din Craiova.
Economica.net - lun, 09 apr. 2018, 21:00
Softronic: trenul nostru nu poate fi folosit la viteză maximă pe căile ferate române

„Pregătim a treia ramă, am obţinut finanţare la Softrans. Nu ştim deocamdată pe ce trasee vom opera”, a spus Ion Gîrniţă, unul dintre proprietarii grupului Softronic Craiova, care include şi operatorul de transport călători Softrans.

El estimează că noul tren ar putea fi introdus în circulaţie în ultimul trimestru al anului.

Reprezentantul grupului Softronic spune că principala problemă în operarea trenurilor este lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară.

„Infrastructura este destul de căzută şi atunci materialul rulant pe care îl fabricăm nu poate fi folosit la capacitatea lui, adică la puterea şi viteza pentru care este construit. Adică trenul trebuie să circule cu 160 km/oră viteză maximă şi nu prea are unde. Circulă un pic pe Bucureşti – Constanţa şi Bucureşti – Braşov”, explică Gîrniţă.

Potrivit lui, o călătorie care ar trebui să dureze două ore cu trenul, durează dublu. Gîrniţă a dat ca exemplu traseul Craiova – Bucureşti, unde din cauza restricţiilor de viteză pe calea ferată, se preferă transportul rutier.

Pe acest traseu, sunt tronsoane unde se circulă cu 120 – 140 km/oră, dar sunt multe restricţii cu 60 km/oră. Gîrniţă spune că deşi traseul este prins cumva în reabilitare, trebuie să se şi aloce bani.

„Se repară trei podeţe între Videle şi Bucureşti şi au luat hotărârea să reducă traficul la jumătate pe bucata aceia. Noi avem două trenuri. Pleacă din Craiova amândouă la un sfert de oră, nu la o oră cum plecau înainte. Se unesc în Videle şi se duc împreună în Bucureşti, după care se despart iar. Şi CFR Călători a redus la jumate, dar are 40 de trenuri. Dar noi ce să reducem din două trenuri?”, a explicat Gîrniţă strategia Softrans în contextul restricţiilor.

În ceea ce priveşte concurenţa acerbă din partea operatorilor din vestul Europei care ar putea să apară în următorii ani, acesta spune că aceasta va duce la creşterea calităţii transportului.

„La un moment dat se vor face licitaţii de transport între firmele de transport călători în Europa şi trebuie îndeplinite anumite condiţii. Nu cred că se va întâmpla prea curând. Poate peste patru, cinci ani. Şi dacă nu ai concurenţă, nu îţi ridici calitatea transportului”, a conchis reprezentantul Softronic.

Garanti Bank a anunţat în ianuarie că a acordat un împrumut de 14 milioane de lei companiei Softronic, singurul producător de trenuri electrice multiple şi locomotive electrice din sud-estul Europei, pentru fabricarea Hyperion 3 – cel mai modern mijloc de transport feroviar din România.

Hyperion este primul tren electric de multiple unităţi din România şi poate atinge o viteză maximă de 160 km/oră.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Virgil Popescu: Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţă, făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom
Virgil Popescu: Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţă, făcută de ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, la recepţia Staţiei de Uscare Gaze Naturale – Grup 145, Bilciureşti, ...
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii de sărbători, arată datele unei platforme de recrutare.
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox și va coordona activitatea echipei ...