Sondaj: Peste jumătate din români susţin modificarea raporturilor Preşedinţie-Guvern-Parlament

Peste jumătate dintre români (51%) susţin ca procesul de revizuire a Constituţiei să aibă în vedere modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre preşedinte, Guvern şi Parlament, potrivit unui sondaj de opinie prezentat miercuri de Cristian Pârvulescu, preşedintele Forumului Constituţional.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 18:14
Sondaj: Peste jumătate din români susţin modificarea raporturilor Preşedinţie-Guvern-Parlament

De asemenea, 17% din respondenţii sondajului realizat la sfârşitul lunii aprilie au indicat că nu susţin modificarea raporturilor şi atribuţiilor acestor instituţii ale statului, în timp ce 32% nu au indicat un răspuns.

Pe de altă parte, 37% din respondenţi au indicat că atribuţiile preşedintelui ar trebui să rămână la fel, 22,5% au spus că acestea ar trebui să crească, iar 22,2% au indicat că ar trebui să scadă.

Cu privire la atribuţiile Parlamentului, 40,4% au indicat că ar trebui să rămână la fel, 21,4% au spus că trebuie să fie reduse, iar 20,1% au spus că ar trebui sporite.

Un procent de 39,4% susţine însă limitarea strictă a atribuţiei Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, 32,7% considerând că ar trebui să rămână la fel.

Totodată, 46,8% din respondenţi au arătat că susţin ideea revenirii mandatului preşedintelui la patru ani, iar un procent similar (46,7%) vrea ca mandatul acestuia şi cel al Parlamentului să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp, iar circa o treime (31,3%) resping această idee.

Cea mai mare parte a respondenţilor (60,9%) au arătat că se aşteaptă ca prin procesul de revizuire a Constituţiei să fie introduse prevederi cu referire la economie, 57,5% aşteaptă o mai bună protejare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în jur de 56% doresc menţiuni privind sănătatea publică, mediu, problemele sociale, 49% vor o mai bună precizare a relaţiilor statului cu UE.

32% au exprimat susţinere pentru introducerea în Constituţie a aspectelor privind reforma regionalizării, 40,8% respingând o modificare în acest sens. Tot 32% din respondenţi au manifestat sprijin pentru menţionarea în legea fundamentală a votului obligatoriu, 43% neagreând o astfel de propunere.

Cristian Pârvulescu a comentat faptul că aceste date indică faptul că românii sunt mai puţin interesaţi de aspectele politice privind revizuirea Constituţiei, fiind preocupaţi mai ales de cele care au legătură cu economia şi problemele lor sociale.

Un procent ridicat (77,5%) consideră că vârsta minimă privind dreptul de vot ar trebui să rămână la fel, de 18 ani, 12,% considerând că ar trebui să crească, iar numai 6,7% fiind de părere că ar trebui redusă.

Potrivit sondajului, 40,8% din români ar merge la urne în toamnă pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, 31,9% indicând că se mai gândesc, iar circa 16,8% spunând că nu vor merge.

„Problema pragului de validare a referendumului rămâne în continuare una importantă, iar contextul politic şi economic al procesului de revizuire a Constituţiei devine de asemenea foarte important în acest sens”, a spus Pârvulescu.

De asemenea, 63,8% din respondenţi au indicat că au auzit despre dezbaterea privind modificarea Constituţiei, iar 55% din aceştia consideră necesară revizuirea legii fundamentale, 23,9% fiind de părere că aceasta e necesară într-o măsură mai mică.

Nu în ultimul rând, 26,6% din subiecţii sondajului au spus că nu cunosc deloc prevederile Constituţiei actuale, 50,1% arătând că le cunosc parţial, numai 8,5% fiind siguri că ştiu bine conţinutul legii fundamentale.

Sondajul a fost realizat în teren în perioada 20-28 aprilie de către Forumul Constituţional în colaborare cu INSCOP, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.050 de persoane din 76 de localităţi, marja de eroare fiind de +/- 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Obligațiunile Elefant emise în 2018 au ajuns la scadență. Compania rambursează integral suma pentru cele 76.514 de titluri emise atunci
Obligațiunile Elefant emise în 2018 au ajuns la scadență. Compania rambursează integral suma pentru cele 76.514 de titluri ...
Elefant Online a anunțat luni că va rambursa integral astăzi suma pentru cele 76.514 obligațiuni corporative emise în anul 2018 și ajunse la maturitate. Suma reprezintă principalul în valoare......
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Compania de consultanță în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions a anunțat luni startul târgului virtual de joburi ...
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de stat
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitația pentru proiectarea ...
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) a anunțat luni că în urma alegerilor organizate ...