Şova: Companiilor din minister le lipsește disciplina şi capacitatea organizatorică pentru a promova proiectele de infrastructură

Determinarea, ordinea, disciplina şi capacitatea organizatorică pentru a promova proiectele de infrastructură a fost şi este deficitară atât la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cât şi la nivelul structurilor din Ministerul Transporturilor, a declarat, miercuri seara, ministrul de resort, Lucian Şova.
Economica.net - mie, 28 mart. 2018, 19:16
Şova: Companiilor din minister le lipsește disciplina şi capacitatea organizatorică pentru a promova proiectele de infrastructură

‘Eu am identificat câteva probleme care sunt de ordin general şi câteva mai punctuale. Referindu-mă la cele de ordin general, vreau să reliefez că, din perspectivă administrativă, la nivelul CNAIR în mulţi ani în urmă şi chiar şi până astăzi, dar chiar şi la nivelul structurilor din minister, determinarea ordinea, disciplina, capacitatea organizatorică pentru a promova astfel de proiecte (de infrastructură – n. r.) a fost şi este deficitară. Astfel de proiecte de infrastructură trebuie pregătite un timp serios şi îndelungat’, a spus ministrul, la Antena 3.

Acesta a subliniat că pentru marile proiecte de infrastructură, cum ar fi o autostradă, partea de pregătire durează mai mult decât cea de execuţie, însă în cazul României întotdeauna s-a dorit scurtarea timpilor de pregătire a proiectelor, studiile de fezabilitate nu au fost făcute temeinic, iar de aici au apărut problemele de implementare.

‘Am învăţat din teorie că pentru un proiect, o construcţie de autostradă partea de pregătire durează mai mult decât cea de execuţie. În România, acest lucru niciodată nu a fost aşa. Întotdeauna s-a dorit să se scurteze timpii de pregătire a proiectelor, studiile de fezabilitate niciodată nu au fost făcute temeinic şi de aici foarte multe surprize în componenta de implementare. Şi, aici, sigur că există două vinovăţii: şi a clientului, vorbesc de Companie, recte statul român prin intermediul ministerului, şi de antreprenori, care, deşi ar fi trebuit să vadă că procedurile, că documentaţiile scoase la licitaţie nu sunt corespunzătoare, ei s-au încăierat pe aceste proiecte, de cele mai multe ori au sublicitat şi în aceste condiţii sigur că după aceea a devenit mai interesant să facă aşa-zise revendicări, tradiţionalele claim-uri, pentru că proiectele au avut vulnerabilităţi mari în calitatea lor. Şi de aici, multe proiecte începute, niciunul sau foarte puţine terminate, surprize foarte mari în desfăşurarea proiectelor. Deja se ştie: peştera de lilieci, cu lilieci, pasajele cu urşi etc.’, a explicat şeful de la Transporturi.

În opinia acestuia, punctual există o lipsă de interes la nivelul celor care conduc diverse sectoare sau departamente ale companii aflate în subordinea Ministerului Transporturilor. Aceştia se află de ani buni în aceste funcţii şi sunt protejaţi de contractele colective de muncă. Potrivit lui Şova, în subordinea ministrului de resort se află peste 350 de directori.

‘Punctual există o lipsă de interes la cei care manageriază diverse sectoare, diverse departamente ale companiei, oameni care sunt de mulţi ani în funcţii, care sunt protejaţi de contracte colective de muncă bune – şi aici nu mă refer doar la Compania de Drumuri. Aşa e în toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor. Vreau să vă spun că am făcut un inventar. În subordinea ministrului Transporturilor sunt peste 350 de directori. Dintre aceştia, din păcate într-un fel, directorii generali nu sunt apăraţi atât de mult de lege, pentru că nu s-a implementat Ordonanţa 109 (privind guvernanţa corporativă – n. r.). Toţi ceilalţi au ani buni în funcţii. Pentru ei, România merge cu o altă viteză. Acestea sunt lucrurile care mă preocupă mai mult, cel mai mult din tot ceea ce cred eu că trebuie să fac pentru a dinamiza acest proces’, a susţinut el.

Întrebat dacă, în acest context, nu s-a gândit la un program de reformă a ministerului, Lucian Şova a răspuns că a început-o, dar este nevoie şi de o schimbare a cadrului legal.

‘Am început acest lucru. Sigur, sunt o serie de probleme legate şi de cadrul legal. Desigur că ar trebui schimbat, desigur că îmi propun lucrul acesta să îl fac şi am discuţii şi la Guvern şi cu preşedintele Dragnea (preşedintele PSD – n. r.) cu privire la faptul că doar câţiva oameni, oricât de bine intenţionaţi ar fi sau oricât de profesionişti ar fi, dacă interesele celor care trebuie să aplice – vorbesc de interese legitime – nu concordă sau le sunt indiferente, niciodată nu cred că doar câţiva politicieni, oricât de determinaţi ar fi, vor putea urni structurile acestea care sunt anchilozate’, a conchis ministrul Transporturilor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...