Statul Islamic, cea mai mare ameninţare la nivel mondial, potrivit americanilor – sondaj

Gruparea Statul Islamic (SI) este cea mai mare ameninţare la nivel mondial în următorul deceniu, mult înaintea conflictului din estul Ucrainei, sunt de părere americanii, potrivit unui recent sondaj de opinie, informează sâmbătă AFP.
Economica.net - sâm, 14 feb. 2015, 07:49
Statul Islamic, cea mai mare ameninţare la nivel mondial, potrivit americanilor - sondaj

Aceasta este concluzia unei anchete realizate în rândul populaţiei americane de Institutul Gallup. În mod concret, 84% dintre americanii intervievaţi sunt de părere că organizaţia ultraradicală SI, precum şi ‘terorismul internaţional’ reprezintă ‘ameninţări cruciale’ pentru SUA în următorii zece ani, scrie Agerpres.

‘Americanii sunt cu adevărat îngrijoraţi de militanţii islamişti şi de terorism, după actele teroriste incalificabile din această iarnă’, notează Institutul Gallup, cu referire la execuţiile SI, în special la decapitările de cetăţeni americani.

Dimpotrivă, ‘conflictul din Ucraina nu-i îngrijorează la fel de mult pe americani, deoarece ei îl consideră mai mult o ameninţare pentru Europa decât pentru SUA’, potrivit concluziilor Institutului Gallup.

În pofida unei dezbateri politice iniţiate de Washington privind necesitatea – sau nu – de a furniza arme ‘letale defensive’ Kievului, un ‘conflict între Rusia şi Ucraina’ în estul ucrainean nu îngrijorează decât 44% dintre cetăţenii americani intervievaţi. Americanii participanţi la sondaj consideră în proporţie de 44% că este vorba despre o ‘ameninţare crucială’ la adresa securităţii lor, 45% fiind de părere că aceasta ‘este o ameninţare importantă, însă nu crucială’.

De asemenea, 54% dintre americani se opun livrărilor de arme ucrainenilor şi doar 40% sunt favorabili unei asemenea decizii, potrivit acestui sondaj, realizat înainte de semnarea, joi, a acordului de la Minsk.

Opinia publică americană a evoluat în ceea ce priveşte conflictul din Europa. Într-un sondaj Gallup realizat anul trecut, jumătate dintre americanii intervievaţi erau de părere că SUA şi Rusia se îndreaptă spre un război rece.

A doua sursă de mare îngrijoare, după SI, este Iranul şi programul său nuclear: 77% dintre americani consideră că acest program este ‘o ameninţare crucială’ pentru SUA, în pofida perspectivelor unei posibile reglementări istorice între marile puteri şi Teheran, reglementare ce ar garanta natura civilă şi paşnică a nuclearului iranian.

Într-o măsură mai mică, 64% dintre respondenţi afirmă că se tem de ‘puterea militară’ a Coreii de Nord, care are un program nuclear şi ameninţă regulat SUA.

Doar 40% dintre americanii intervievaţi consideră că ‘puterea economică a Chinei’ reprezintă o ‘ameninţare crucuială’ pentru SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...