Statul propune impozitarea adiţională a profiturilor industriei petroliere – Ropepca

Statul propune impozitarea adiţională a profiturilor industriei petroliere, respectiv un impozit petrolier, a declarat miercuri Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră - Ropepca, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mie, 28 oct. 2015, 10:14
Statul propune impozitarea adiţională a profiturilor industriei petroliere - Ropepca

‘Din informaţiile noastre nu va exista mărire fizică, nominală, a procentelor de redevenţă. Se pare că vor rămâne cele vechi, dar statul propune impozitarea adiţională a profiturilor industriei petroliere, un aşa-zis impozit petrolier. Încă nu ştim care va fi procentul acestui impozit petrolier pentru a putea face simulări. Fără aceste simulări făcute de ambele părţi nu putem şti care va fi rezultatul final. Această lege a redevenţelor deocamdată a fost amânată pentru că FMI va reveni în România în martie-aprilie. Discuţiile vor fi purtate atât cu Ministerul de Finanţe cât şi cu asociaţia Ropepca, operatorii din industria de petrol şi gaze’, a spus Stratan.

El a precizat că în acest an România nu va avea o nouă lege a redevenţelor.

‘Ne apropiem de sfârşitul lui 2015 şi nu vom avea o lege a redevenţelor. În această lege a redevenţelor sunt foarte multe elemente care trebuie luate în calcul. Nu intră în discuţie doar procentul, nivelul redevenţelor. De exemplu, la preţul de referinţă stabilit de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) la care se calculează nivelul trimestrial al redevenţelor este o formulă de calcul în discuţie. ANRM a comandat două studii la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti care trebuie să asimileze o cantitate medie a ţiţeiului din România ca un blend, un amestec, cu altă cantitate ce poate fi asimilată. Al doilea studiu trebuie să propună o nouă formulă de calcul’, a mai afirmat reprezentantul Ropepca.

Potrivit acestuia, nu pot fi realizate simulări până când aceste două studii nu sunt finalizate.

‘Până ce aceste două studii nu vor fi finalizate, până în luna aprilie-mai 2016, nu putem face simulări, nici noi, operatorii din industria petrolieră, nici Ministerul de Finanţe, nici Fondul Monetar Internaţional. Deci nu putem stabili un nivel de redevenţe, nu putem discuta de nişte procente exacte atâta timp cât nu avem toate elementele în formulă’, a precizat Stratan.

Statul taxează deja petroliştii peste media UE

Cota efectivă de impozitare a companiilor petroliere care extrag ţiţei şi gaze a scăzut în Europa, cu jumătate de punct procentual, în timp ce, din cauza noilor taxe din România, impozitarea a crescut cu aproape 2,2 puncte, potrivit unui studiu recent al Deloitte, realizat pentru Federația Patronale Petrol si Gaze.

Cota efectivă de impozitare a activităţii de extracţie în Europa a scăzut de la 12,2% la sfârşitul lui 2013, la 11,7% la sfârşitul lui 2014, evoluţie explicată de scăderea bazei de impozitare ca urmare a ieftinirii ţiţeiului. Şi măsurile legislative adoptate în unele state europene pentru a reduce povara fiscală asupra companiilor din domeniu au contribuit la diminuarea impozitelor din domeniu, pentru a încuraja investiţiile, se arată în studiul citat.

În primul semestru din 2015, media cotaţiilor ţiţeiului Brent a coborât la 57,84 dolari/baril, faţă de 98,85 dolari/baril media în 2014, respectiv 108,66 dolari /baril media în 2013.

În România, cota efectivă a impozitelor pe activitatea de upstream a crescut de la 13,9% la 15% la sfârşitul lui 2014, respectiv 15,7% la 30 iunie 2015, spun cei de la Deloitte.

„Evoluţia este explicată în principal de continuarea aplicării impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţului gazelor naturale. Pentru calculul cotei medii pentru upstream în România, au fost luate în considerare, pe lângă redevențele petroliere, impozitul pe construcții, impozitul pe ţiţei din producția internă, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale şi impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale”, se arată în studiu.

Cei de la Deloitte au realizat şi o comparaţie a taxelor pentru ţări cu producţie similară de hidrocarburi, şi, potrivit studiului, la noi taxele sunt mai mari.
„Cu o producție de mai puţin de 40 bep/sondă/zi, România se încadrează între ţările cu productivitate scăzută pe sondă, alături de ţări precum Polonia, Franța, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectivă de impozitare specială pentru aceste ţări este de 7,5% vs. 15,7% în România”, se arată în studiu.

Federaţia Patronală Petrol și Gaze este reprezentativă la nivelul sectorului „Energie, petrol, gaze şi minerit energetic”, având în prezent două organizații patronale membre care reprezintă 19 de companii, cu un total de peste 24.000 salariaţi.

Cele mai mari companii care exploatează petrol şi gaze pe teritoriul României sunt Romgaz şi Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile......
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...